(3)

Brevet till Sally

ljudbok och e-bok


TORNEDALEN 1914. Gerda och hennes stora familj har bosatt sig i Haparanda och Niemis efter att de tvingats lÀmna det krigsdrabbade Finland.

Gerdas tillvaro prÀglas av oro för syskon och vÀnner som Àr kvar i det gamla hemlandet. Genom dem följer hon den dramatik som utspelar sig dÀr: det blodiga inbördeskriget efter sjÀlvstÀndigheten och presidentvalet nÀr Gerdas svÄger, John StÄhlberg, vÀljs till republikens förste president.

I Haparanda börjar problemen torna upp sig för Gerdas familj. Hennes man Oskar Àr svÄrt deprimerad och kusinen Boa, som förvaltat fÀdernegÄrden Niemis, skjuter sig. Hela familjeimperiet faller samman och det ryktas om oÀkta barn, förskingringar, konkurser och mordbrand. Skvallret fÄr familjen att flytta till Stockholm dÀr Gerda försöker infria sin heta önskan att alla barnen ska fÄ utbildning.

BETANIASTIFTELSEN 1943. I ett sista brev till barndomsvÀninnan Sally summerar Gerda sitt liv: »TÀnk Sally pÄ vÄr ungdom, huru sorgfri var den ej jemnförd med de unga. som nu vÀxa upp. WÄra sorger och bekymmer de voro ett intet«.

Brevet till Sally Àr den fristÄende fortsÀttningen pÄ Hem till Niemis och Àr en resa genom Gerdas liv; en berÀttelse baserad pÄ verkliga hÀndelser som handlar om fasta slÀktband, starka kvinnor i en mansdominerad vÀrld, kÀrlek, och oro inför framtiden.


UpplÀsare: Magnus Tyrgrim
LĂ€ngd: