(0)

BORGES III

e-bok


Jorge Luis Borges (1899-1986), av mÄnga ansedd som 1900-talets mest inflytelserika författare, Àr Àntligen pÄ vÀg att fÄ den ordentliga presentation han sÄ lÀnge saknat pÄ svenska. I den första delen i vÄr utgivning av Borges utvalda verk (2018) presenterades den unge Borges, frÄn debuten fram till och med det stora genombrottet i den spansksprÄkiga vÀrlden med novellsamlingen Fiktioner. I del 2 (2019) var det en mogen författare som fick sitt stora internationella genombrott. I den sista delen som nu ges ut Àr det den ikoniska Borges vi möter, den blinde barden som dikterade sina verk och hade en hel generation latinamerikanska författare som följeslagare och som hade en sÄdan status i hemstaden Buenos Aires att han i efterhand liknats vid en staty som klivit ned frÄn sin sockel.

VÄra Borges-utgÄvor innehÄller sÄvÀl prosa som dikt, och i den hÀr volymen Àven en serie föredrag Borges höll pÄ 80-talet. UtgÄvorna Àr kommenterade av vÄra redaktörer Oscar Hemer och Lasse Söderberg och innehÄller ett generöst, i det hÀr fallet nÀstan komplett, urval ur Borges produktion mot livets slut.

Ur innehÄllet: novellsamlingarna Boken av sand och Shakespeares minne, essÀböckerna Sju kvÀllar och Nio DanteessÀer, föredragen i Borges, muntligen samt ett stort urval ur diktsamlingarna Tigrarnas guld, Den djupa rosen, JÀrnmyntet, Nattens historia, Chiffret, Atlas och De sammansvurna.

»En av de viktigaste förlagssatsningarna pÄ senare Är.«

Tidskriften Karavan