(0)

Bomull

e-bok


VarifrÄn kommer bomullen i en t-tröja för 69 konor? Ingen i branschen tycks kunna besvara den frÄgan. Och varför skulle nÄgon vilja veta det? En ny tröja, gjord av 100 procent ren, mjuk bomull, till priset av tvÄ koppar kaffe det Àr vÀl bara att slÄ till?

Den hÀr boken förklarar varför det inte Àr riktigt sÄ enkelt.

Följ med Gunilla Ander pÄ en resa till diktaturens Uzbekistan. HÀr odlar bönder bomull under hot och skolbarn tvingas ut i skördearbetet. HÀr ligger ocksÄ den uttorkade och förgiftade Aralsjön, en av jordens vÀrsta ekologiska katastrofer.

FÀrden gÄr vidare till USA, vars regering betalar ut ofantliga summor i stöd till bomullsodlare. Det har fÄtt vÀrldsmarknadspriset att sjunka som en sten.

Hennes nÀsta anhalt Àr VÀstafrika dÀr tio miljoner mÀnniskor Àr helt beroende av inkomsterna frÄn bomullsodlingen. Fyra lÀnder i omrÄdet tröttnade pÄ att inte kunna överleva pÄ sin frÀmsta exportprodukt och blÄste till strid mot USA. VÀrldshandelsorganisationen, WTO, gav Cotton 4 rÀtt, men det bekymrar inte USA och prisdumpningen bara fortsÀtter.

Resan gÄr ocksÄ bakÄt i historien, till handeln lÀngs SidenvÀgen, till den industriella revolutionens England och till den andra slavvÄgen i den amerikanska Södern. Idag har bomullsmaktens tyngdpunkt förflyttats till Kina.

Bomull en solkig historia Àr en tankestÀllare som hjÀlper oss till sjystare köp.