(1)

Boken om U

e-bok


Ulla Isaksson slog igenom med romanen »Ytterst i havet«, 1950. Den satte tonen för ett författarskap som drevs av nyfikenhet pÄ mÀnniskans inre motsÀttningar. PÄ sin tid var Isaksson en central gestalt i offentligheten och hon stod Àven bakom ett flertal filmmanus, bland andra »JungfrukÀllan« skriven i samarbete med Ingmar Bergman.

I »Boken om U« följer vi författaren och barnbarnet Malin Isakssons sökande efter sin farmors arv. Hur startar ett skrivande inom en mÀnniska? Hur samverkar livet och skrivandet? Med utgÄngspunkt i en stor mÀngd efterlÀmnat material av brev, arbetsdagböcker och anteckningar synliggör hon skrivandets premisser och visar hur vÄra livsberÀttelser formas och omformas genom tid och generationer.

»Det Àr personligt, gripande och mycket intressant. BerÀttelser ur Ullas liv och skildringar av hennes författarskap varvas med utdrag ur brev, arbetsdagböcker, manusutkast och dagboksanteckningar. Detta berikas med beskrivningar frÄn Malins egen skrivprocess. Texten böljar fram och tillbaka, sÄ som livet sÄ ofta gör och vardagen flÀtas samman med skrivandet. Det Àr starkt, vÀlskrivet och vÀlformulerat med ett glödande sprÄk och nÀrvaro. Boken om U Àr en mycket lÀsvÀrd bok för alla med intresse för litteratur, film, kvinnohistoria eller livsöden.« BTJ, Carola Forslund