(87)

Bojan och polisbilen

e-bok


BÄde fakta och saga. Om polisens arbete och hur ett djur rÀddas. Allt pÄ en lagaom nivÄ för fyraÄringen av Bolibompas Johan Anderblad som kan allt om stora fordon. Djuplodande och verklighetsbaserat utan att vara för lÄngt för att höglÀsas om och om igen!

Det Àr lÀggdags och Bojan ska borsta tÀnderna nÀr han kommer att tÀnka pÄ att en polisbil körde förbi förskolan under förmiddagen. Han frÄgar mamma om hon kört en polisbil, och det har hon. För mamma Bibbi har kört nÀstan alla sorters bilar, hon Àlskar allt med en motor i. Hon har till och med jobbat som polis och kört radiobil. Hon berÀttar för Bojan om hur det gÄr till som polis, nÀr man fÄr sÀtta pÄ sirenerna, vilken utrustning de har med sig och vad de gör nÀr de fÄngat en tjuv. Efter ett tag kommer Bojans katt Tussan och stör. Hon vÀlter ner tandborstmuggen och Bojan frÄgar om mamma rÀddat nÄgot djur nÄgon gÄng. Och det har hon, nÀr hon var polis. Det var en liten hundvalp som sprungit bort i skogen. NÄgra svampplockare hade sett hunden, men kunde inte fÄ med sig den. Men Bojans mamma hittade dit med sin GPS-sÀndare och en karta. Och med lite list och en gammal smörgÄs fick hon valpen att följa med henne till polisbilen ocksÄ.

Johan Anderblad, den vÀlkÀnde programledaren frÄn Bolibompa, gör med böckerna om Bojan debut som författare. De mÄnga progam han producerat om fordon för SVT har gjort att han blivit nÄgot av en expert vid det hÀr laget. Han kÀnner sin mÄlgrupp och kan med van hand skriva sÄ att det blir bÄde spÀnnande och intressant för Äldern dÄ barnen Àr som mest fascinerade av stora fordon. Illustrationerna Àr gjorda av Filippa Widlund som med mjuka runda former gör de hÄrda kalla fordonen mer mÀnskliga, samtidigt som de ÀndÄ Àr helt korrekta och lÀtta att kÀnna igen.

Tidigare böcker i serien Àr Bojan och brandbilen och aktivitetsboken MÄla och pyssla med Bojan.