(96)

Blindbock

ljudbok och e-bok


"Arne Dahl har skapat en egen skola inom den svenska deckartraditionen – han förenar vĂ€rldsomfattande intriger med intelligens, spĂ€nning och genuin litterĂ€r kvalitet." Lars Kepler.

Vilka Àr det egentligen som ligger bakom alla tiggare som sprider sig över Europa? Och vad har det för koppling till det sms som EU:s miljökommissionÀr fÄr i limousinen hem frÄn invigningsbanketten för Europols nya, pampiga högkvarter i Haag? Och till den tilltagande rasismen i Europa? För att inte tala om den döende mannen som slÀpper en mobiltelefon i en blind tiggares tiggarskÄl vid Hornstull i Stockholm?

Det Àr het sommar i Europa. Europol fÄr information om att ligorna som hanterar Europas tiggare styrs centralt och har kopplingar till större mÀnniskohandel. Sedan ett par veckor har Paul Hjelm och hans Opcop-grupp storövervakning pÄ den misstÀnkta ledningen för kontinentens tiggarligor. Gruppen befinner sig i en utrymd vÄning pÄ ena sidan av en kanal i Amsterdam och spanar pÄ en lÀgenhet pÄ den andra.

Just vid den hÀr tiden blir Europol större. Den före detta polisbyrÄn, numera EU-myndighet, flyttar till ett mÀktigt nytt högkvarter i Haag. Samtidigt sker ett drastiskt genombrott i den hittills rÀtt tröstlösa övervakningen.

Och uppenbarligen försöker nÄgon dessutom pressa en av Europas högst uppsatta politiker, den franska EU-kommissionÀren Marianne BarriÚre, just som hon Àr pÄ vÀg att lÀgga fram ett internationellt lagförslag som Àntligen kommer att sÀtta Europa pÄ rÀtt kurs igen. Paul Hjelm tvingas ta inofficiella vÀgar för att utreda utpressningen, inte alltid sÄ vackra, och spÄren leder mot Europas högerextrema miljöer. NÀr Kerstin Holm kommer pÄ att han har anlitat Gunnar Nyberg, före detta polis i A-gruppen, bosatt i Grekland, för ett uppdrag Àr det redan för sent. Nyberg har begett sig in i mörkrets hjÀrta.


UpplÀsare: Johan Rabaeus
LĂ€ngd:

4.1

96 recensioner

BENGT

2021-09-21

Lite svÄr story, mycket ord.