(2)

Bland blommor

e-bok


Jamaica Kincaids klassiska reseskildring frÄn en fröinsamlingsresa till Nepal, ursprungligen bestÀlld av National Geographics.

Bland blommor Àr Jamaica Kincaids bok om sitt intresse för att samla fröer frÄn hela vÀrlden och kartlÀgga vÀxternas ursprung, som hon skrev efter en resa till Himalaya. Precis som i den Àlskade (Boken om) Min trÀdgÄrd Àr det en i allra högsta grad personlig blandning av memoar, essÀ och reseberÀttelse.

Tillsammans med tre botanister beger sig Jamaica ut pÄ en vindlande resa i Himalaya för att hitta unika och platstypiska vÀxter. VÀxter som hon ska plantera i sin trÀdgÄrd i Vermont (en vÀlkÀnd plats för alla som lÀst (Boken om) Min trÀdgÄrd). I bergen möts de av ett fantastiskt landskap, isolerade byar, rhododendrons som Àr uppemot tio meter höga. Allt Àr nytt för Kincaid, inte bara det vackra utan Àven det groteska och fula inte minst iglarna som förpestar deras resa. Men hon tar sig an allt med sin unika kincaidska kÀnslan för detaljer.

I denna oförglömliga bok blandar Jamaica Kincaid möten med den Maoistiska gerillan med botaniska upptÀckter och iakttagelser av det dagliga livet. Bland blommor Àr en hyllning, inte bara till vÀxter utan Àven till hemmet och familjen.

Jamaica Kincaid (född 1949) Àr författare till romaner som Lucy, Min mors sjÀlvbiografi och Annie John. Hon föddes pÄ Antigua men har bott i USA sedan tonÄren och lÀmnar ogÀrna trÀdgÄrden i Vermont i nordöstra USA under somrarna. Under mÄnga Är var hon skribent pÄ den legendariska tidskriften New Yorker, dÀr ocksÄ hennes trÀdgÄrdsskrivande inleddes.