(0)

Baskervilles hund

e-bok


Den unge sir Henry Baskeville har Ă€rvt ett gods i sydöstra England – Baskerville Hall pĂ„ Dartmoorheden. Ute i mörkret och dimmorna över heden finns, enligt en urĂ„ldrig legend, en grotesk, mordisk svart hund, som hundratals Ă„r tidigare ska ha dödat en anfader till Ă€tten Baskerville. Och vid sidan av den nyligen avlidne sir Charles Baskervilles kropp har man funnit spĂ„r av nĂ„got som förefaller vara en enorm hund.

Fallet intresserar den krÀsne detektiven Sherlock Holmes, och han skickar sin vÀn och vapendragare doktor Watson till det dystra Baskerville Hall för att hedra den döde och göra efter forskningar om heden, dess invÄnare och dess myter. BÄde Holmes och Watson avfÀrdar först historierna om demonhunden, men innan mysteriet fÄr sin lösning kommer dimmorna och mörkret att tÀtna.

Baskervilles hund Àr den tredje av Arthur Conan Doyles romaner om geniet och detektiven Sherlock Holmes. BerÀttelsen publicerades först som följetong i The Strand Magazine under Ären 1901 och 1902. I svensk översÀttning av Sven-Ingmar Pettersson.

Sir Arthur Conan Doyle, född i Edinburgh 1859, var en skotsk lÀkare och författare, mestkÀnd för sina berÀttelser om den stilbildande mÀsterdetektiven Sherlock Holmes. Totalt skrev Doyle 56 noveller och 4 romaner om Holmes och doktor Watson. Han dog 1930 i East Sussex.