(0)

Bankbluffen

e-bok


Kundens förtroende Àr vÄr största tillgÄng sÀger varje bankdirektör nÀr nÄgon ifrÄgasÀtter dyra och dÄliga banktjÀnster. Faktum Àr att en genomsnittlig svensk bankkund varje Är blir lurad pÄ tusentals kronor av sin bank. Banker ljuger, undanhÄller information och sÀljer tjÀnster som de vet Àr dÄliga trots att det finns bÀttre och billigare alternativ. NÀr banken nÄgon gÄng tar kontakt med en kund via utskick eller telefon för att sÀlja nÄgot, kan man bara vara sÀker pÄ en sak: banken har hittat ett sÀtt att plocka dig pÄ ytterligare nÄgra kronor.

Bankerna har de senaste Ärtiondena hittat nya sÀtt att tjÀna pengar som skiljer sig frÄn den traditionella in- och utlÄningen. NÀr det gÀller privatkunder handlar det framför allt om olika sparprodukter dÀr spararen betalar dyrt för nÄgot av tvivelaktigt vÀrde.

I en vÀl fungerande marknad kan ett företag ta ut mer pengar för en produkt endast om kunden upplever att den fÄr nÄgot bÀttre. Det kan gÀlla bÀttre funktionalitet, som i en energisnÄl diskmaskin, eller ett exklusivare klÀdmÀrke. Men banker lyckas med konststycket att sÀlja dyrare produkter som ofta Àr helt vÀrdelösa. I boken gÄr jag igenom nÄgra av bankernas vanligaste knep, som för bankkunden Àr vÀldigt svÄra att upptÀcka. Det handlar om bolÄn, fonder, aktieindexobligationer, bankkonton och kortbetalningar inom alla de hÀr tjÀnsterna ser bankerna till att du som kund fÄr betala mer Àn du behöver.

Banken ser ocksÄ till att det Àr svÄrt att se hur mycket en specifik tjÀnst egentligen kostar en osÀker kund Àr en bra kund eftersom man dÄ kan ta bÀttre betalt.

Det finns exempel pÄ rÀntefonder som drar in flera hundra miljoner kronor per Är i avgifter och som Àr sÀmre Àn ett vanligt bankkonto och det finns aktiefonder dÀr fondbolaget för lÀnge sedan slutat försöka leverera den tjÀnst spararen varje Är betalar miljardbelopp för.

Samtidigt trixas det med kort och konton sÄ att banken kan komma Ät kundens pengar gratis istÀllet för att behöva betala rÀnta pÄ pengarna.

I boken ges ocksÄ ett antal exempel pÄ bra banktjÀnster och hur man som kund bÀr sig Ät för att skilja de bra frÄn de dÄliga. Det gÄr trots allt inte att klara sig utan en bank och det finns bra tjÀnster hos alla de svenska bankerna.

Joel Dahlberg Àr 46 Är gammal och har arbetat som ekonomijournalist sedan 1990, bland annat pÄ Dagens Industri, Dagens Nyheter, TV8. För nÀrvarande Àr han chef för multimedia pÄ nÀringslivssajten E24.