(3)

Baltikums befrielse

e-bok


I slutet av 1918 uppstod de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ur spillrorna av det sönderfallande ryska imperiet. Bara veckor senare invaderades de av den ryska bolsjevikregimens arméer som samtidigt var involverade i det blodiga ryska inbördeskriget. Detta blev början pÄ de grymma befrielsekrigen som kom att pÄgÄ Ànda till 1920 och som hÀr skildras.

Under dessa befrielsekrig blev Baltikum en politisk och militĂ€r spelplan för stormakter som Storbritannien, Tyskland och Frankrike – samt för den kompromisslösa ryska kampen mellan röda och vita. Även frivilliga svenskar och andra skandinaver engagerade sig pĂ„ bĂ„da sidor – dĂ€ribland ”Amaltheamannen” Anton Nilson hos de röda och den svenske officeren Enar Lundborg i den estniska armĂ©n och senare hos de vita ryska styrkorna. Baltikum blev emellertid ocksĂ„ en kuvös för de beryktade tyska frikĂ„rerna, i vars mylla rottrĂ„darna till den tyska nationalsocialismen vĂ€xte fram.

"I Baltikums befrielse redogör författarna kunnigt, ingÄende och medryckande för politik och frontlinjer."

BTJ

"Berglund och Sennerteg gör ett imponerande jobb med skildringen av trupprörelser, slag och politiska förvecklingar pÄ högsta nivÄ."

Aftonbladet

"Tobias Berglund och Niclas Sennerteg riktar ljuset mot den turbulenta tiden i de baltiska lÀnderna efter ryska revolutionen. Wilhelm Agrell lÀser om en bortglömd period som kÀnns skrÀmmande aktuell ...[utförligt och vÀlskrivet exposé]."

Norra SkÄne

"Med Baltikums befrielse fortsÀtter Tobias Berglund och Niclas Sennerteg den vÀlbehövliga historielektion som de inledde hÀromÄret med Finska inbördeskriget."

Sydsvenskan

"Den hÀr faktaspÀckade, vÀlskrivna och vÀlunderbyggda boken Àr vÀlkommen."

Fokus

"LÀttlÀst och spÀnnande om Baltikums befrielse."

TranÄs-Posten