(6)

Badskumt

e-bok


Etthundratio (110) ton. Det Àr sÄ mycket kosmetika och hudvÄrdsprodukter vi anvÀnder i Sverige. Varje dag. KrÀmer för hÀnderna, tÀnderna, dagen, natten. Och »vi« Àr inte lÀngre bara kvinnorna, utan Àven mÀnnen, barnen och bebisarna.

Vi fÀrgar hÄret med giftiga och miljöfarliga Àmnen och badar de allra minsta i badskum med starkt allergiframkallande ingredienser. Vi anvÀnder parfymer som kan pÄverka hormonsystemet och solkrÀmer som kan skada vÄrt DNA.

Upp till 7 000 Ă€mnen anvĂ€nds i vĂ„ra allra vanligaste produkter. Även om inte alla Ă€r farliga vet vi vĂ€ldigt lite om cocktaileffekten: vad som hĂ€nder med oss eller naturen nĂ€r flera Ă€mnen blandas.

Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde tyvÀrr huden, fick hÄret att lossna, tandköttet att svullna och tÀnderna att svartna. Men Àr vi egentligen sÄ mycket klokare idag?

I Badskumt bannar och manar Katarina Johansson oss till kritisk eftertanke. Det Àr dags för en ordentlig granskning av badrumsskÄpet.