(0)

Azorno

e-bok


»Inger Christensens litteratur kommer att lysa genom sekler.« ANNA HALLBERG, DN

De Ă€lskar samma man, författaren Sampel. Fem kvinnor börjar pĂ„ var sin berĂ€ttelse om varandra. Vad var det som hĂ€nde i Rom, hur kĂ€ndes det, vad gjorde hon med det jag lĂ€mnade efter mig ? Är hon ocksĂ„ gravid?

Azorno Àr en roman som befinner sig vid sidan av, i berÀttelsens olika versioner. Fem kvinnor ockuperar varandras fantasi, finns de kanske bara i det förestÀllda ? Och snart spelar det ingen roll vem av dem som Àr utvald, vem som stÄr Sampel nÀrmast. BerÀttelserna förvandlas och lever, upprepas och muterar, förskjuts och tas om. Det Àr sent sextiotal, det handlar om mÀnniskans kamp med sprÄket och sprÄkets lek med mÀnniskan. Om det som förbinder oss med varandra och om sanningens slutgiltiga sönderfall.

Azorno utkom pÄ danska 1967 och har blivit den mest mytomspunna av poetikonen Inger Christensens musikaliskt exakta romaner.

INGER CHRISTENSEN [1935–2009] föddes i Vejle pĂ„ Jylland. Utöver poesi och prosa skrev hon ocksĂ„ dramatik och essĂ€istik. Fram till sin död var hon Ă„r efter Ă„r en sjĂ€lvskriven kandidat till Nobelpriset i litteratur.

»Inger Christensen, ett av Nordens, och vÀrldens, starkaste författarskap som försett oss med magiska sonettkransar, rekviem, fjÀrilar, ljus, grÀs i en lyrik av högsta specifika vikt. Hon Àr modernist, sprÄksprÀngare och ordhelare. MÀnniskan Àr i hennes diktning rik och problematisk, tonen hög. Hos henne klingar tankarna, ande strömmar genom kropparna, i sjÀlen bankar kött och blod.« MARIA SCHOTTENIUS, DN