(2)

Av egen kraft

e-bok


Grevinna & rebell

Av egen kraft Ă€r ett passande namn pĂ„ en berĂ€ttelse frĂ„n en grevinna som sedan barnsben revolterat mot de normer och fördomar som kom med titeln. En rebell som, med hjĂ€lp av hĂ„rt arbete och stark passion, tog sig till toppen av modeeliten – av egen kraft.

Lotta Lewenhaupt Ă€r en av Sveriges tyngsta modejournalister som bland annat lĂ„g bakom spalten ”Det (allra) senaste” som hon regelbundet skrev i Damernas VĂ€rld under nĂ€stan 20 Ă„r. Modeoraklet stĂ€ndigt prisad för sin personliga stil som kĂ€nnetecknades av svarta polotröjor, svarta axelvadderade kavajer och lagom slitna blĂ„ jeans. AnsĂ„gs vara "hon med nĂ€san, som kan lukta sig till trender".

Men vad vet vi egentligen om Lotta Lewenhaupt, om den nobla bakgrunden, den starka vÀnskapen med designern som dog i aids, de hÄrda dusterna med krÀvande chefer och de tjusiga visningarna i Paris?

I Av egen kraft berĂ€ttar Lotta öppenhjĂ€rtigt och hudlöst, men med stor humor, sjĂ€lvkĂ€nnedom och skĂ€rpa, om det komplicerade förhĂ„llandet till mamman, om pappan som gick bort alldeles för tidigt, om bĂ€sta vĂ€nnen Sighsten HerrgĂ„rd och om pĂ„kostade event med Cartier. För jodĂ„, hon var med nĂ€r det begav sig – pĂ„ 60-, 70-, 80-talet, pĂ„ klubbar och krogar, och inte mindre Ă€n Ă„tta olika böcker har hon skrivit.

SjĂ€lv menar hon att hon hela livet kĂ€mpat för sina egna idĂ©er, för att bevara sin integritet som yrkesmĂ€nniska. Det har varit viktigt att "fĂ„ vara sig sjĂ€lv nog", att bli respekterad för sina kunskaper och inte bli bedömd utifrĂ„n att hon vĂ€xte upp i en fin – men fattig – adlig familj.

OM FÖRFATTAREN

Lotta Lewenhaupt brukar beskrivas som en pionjĂ€r inom omrĂ„det mode. 2003 mottog hon tidningen Elles hederspris Ellen med motiveringen: ”Med stora kunskaper inom bĂ„de det internationella och svenska modet har hon under tre decennier generöst delat med sig av sitt vetande som författare, modejournalist och lĂ€rare. Hon Ă€r ansiktet och pennan bakom ordet modepassion.”

Lotta Lewenhaupt har skrivit Ă„tta böcker, dĂ€ribland Modeboken 1900–2000 (2002), Stilguiden (2015) och Stilguiden Man (2016).