(3)

Augustenbad en sommar

e-bok


Det Ă€r juni i början av 1890-talet nĂ€r poeten Andreas Öman anlĂ€nder till den sörmlĂ€ndska kurorten Augustenbad. Det stĂ„r tidigt klart att han inte Ă„kt dit enbart av egen vilja.

Motvilligt kliver Andreas in pÄ den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjÀrnan", vilken bÀst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns hÀfte med de nittionio reglorna.

Andreas Àr inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser Àr rent kvacksalveri. Under sina försök möter han den skygga rÀttsrÄdinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, dÀr han inte kan undgÄ att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. NÀr Andreas av doktorn fÄr en överraskande förfrÄgan om att sÀtta upp en teaterförestÀllning kan han inte lÄta bli att tacka ja - utan att ana vilka katastrofala följder det ska fÄ för honom sjÀlv och dem i hans omedelbara nÀrhet.

PÄ Augustenbad förvÀntas man lÀsa Atterboms Lycksalighetens ö och inte Baudelaires degenererade Det ondas blommor. HÀr kan mÀnniskor frÄn alla olika samhÀllsklasser mötas - men hÀr rÄder ocksÄ en tid prÀglad av syfilis, morfinism och översitteri, av heta sommarmÄnader och dolda budskap.