(6)

Au pair

e-bok


"Det Àr en blandning av poesi och prosa, minnesfragment och omtagningar som böljar genom tidsplanen. Det mÄ lÄta bÄde flummigt och navelskÄdande men sanningen Àr att det hÀr Àr en fantastiskt rolig bok. Cecilia Hansson skriver om mÀnskligt tillblivande och varande med stor insikt och humor."

Kommunalarbetaren

"nĂ€r jag efter en stunds lĂ€sning vĂ€njer mig vid den okonventionella gestaltningen av tid tycker jag bara att den Ă€r underbar. Det upplösta berĂ€ttandet blir kongenialt med en genomsyrande frihetslĂ€ngtan – all sorg och glĂ€dje i livet pĂ„gĂ„r pĂ„ sĂ€tt och vis samtidigt, i mönster som ristas in i psyket för alltid."

Dagens Nyheter

”Cecilia Hansson bĂ„de vill och vĂ„gar ta sig dit dĂ€r det brĂ€nner eller brĂ€nde som mest. /
/ Litteratur kan vara en anvĂ€ndbar och verkningsfull praktik för studier i hjĂ€rtats innersta. Och Cecilia Hansson har med sin sprĂ„kliga energi en ovanligt stor talang att göra detta allmĂ€ngiltigt.”

Svenska Dagbladet

"... en luftig tidsoch tankeresa om kĂ€rlek, drömmar, litteratur och hur vi formas till den mĂ€nniska vi blir. /../ Och sprĂ„ket, ja detta underbara sprĂ„k bĂ€r Au pair lĂ„ngt.”

BorÄs Tidning

En kvinnlig poet mitt i livet skriver en bok om att som nittonÄring arbeta som au pair i Wien och bli förÀlskad i sin tysklÀrare. En ungdomlig pinsamhet, ett ingenting i livets flöde? Eller?

Samma kvinna Ă„tervĂ€nder genom Ă„ren gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng till Wien – hon lĂ€ser filosofi, blir översĂ€ttare, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och fĂ„r barn, men uppehĂ„ller sig hela tiden i tanken kring en plats, den plats i Wien dĂ€r allting skedde – eller inte skedde. Vad Ă€r det som gör att vissa hĂ€ndelser pĂ„verkar oss pĂ„ djupet, blir nycklar till vĂ„r förstĂ„else av oss sjĂ€lva och omvĂ€rlden?

Au pair Àr en memoar om besatthet. Cecilia Hansson gÄr i nÀrkamp med ett liv tills nÄgonting Àntligen ger vika. Det handlar om förhÄllandet mellan misslyckande, lÀngtan och kreativitet, om att bli sig sjÀlv och att bli konstnÀr.

Som 42-Ă„ring Ă€r Cecilia Ă„ter i Wien och sitter i samma korridor som nĂ€r hon var nitton. En man i solglasögon. Är det han? Och har vi inte lĂ€rt oss – av böcker som I Love Dick – att en instĂ€lld kĂ€rlekshistoria ocksĂ„ Ă€r en kĂ€rlekshistoria?

"Det mÀrks att Cecilia Hansson Àr poet, för hon snubblar aldrig nÀr hon med sin avrundade, precisa stil fÄngar ögonblicket i den stÀndigt strömmande, drömska tiden. Hon vet vem hon Àr och hon vet vem hon var. Det Àr vackert och befriande att lÀsa."

Gotlands Tidningar

"Hennes prosa gÄr i nÀrkamp med livet, undersöker förhÄllandet mellan lÀngtan och kreativitet. En vÀxling mellan förÀldralivet, den första stora kÀrleken och en kÀnsla av uppbrott. En mycket vacker bok."

BÀst just nu, Nöjesguiden

”ju lĂ€ngre jag lĂ€ser, och framför allt i efterhand, inser jag att jag faktiskt Ă€r riktigt förtjust i Hanssons hanterande av tropen. Det finns en diskret men skĂ€lmsk sjĂ€lvdistans invĂ€vd i texten, en lekfullhet som jag uppskattar /
/ EfterĂ„t har jag, mot alla mina förvĂ€ntningar, kĂ€nslan av att ha lĂ€st nĂ„got jag aldrig lĂ€st förut. Det, om nĂ„got, Ă€r ett tecken pĂ„ ett lyckat konstnĂ€rligt projekt.”

Expressen

”Den duktiga flickans första kapitala misslyckande sker pĂ„ flera fronter i Hanssons memoar. /
/ Det som fĂ„r mig att ta ”Au pair” till mitt hjĂ€rta Ă€r inte hur detta nederlag Ă€ltas, utan hur det fortsatta Ă€ltandet, och skammen över detsamma, blir ett misslyckande i sig. NĂ„got som den litterĂ€ra framstĂ€llningen förstĂ„s kullkastar genom sitt Ă„tererövrande. Det Ă€r relevant och komplext.”

Sydsvenskan

”Det finns ögonblick av ett slags dov livsinsikt i Hanssons bok, dĂ„ den korthuggna, medvetet lakoniska prosan Ă„ngar av en epifanisk sorg. NĂ€r bokens ömsinta eller mĂ„lmedvetna uppmĂ€rksamhet mot det mĂ€nskligt och sĂ„rbart prosaiska skapar en tĂ€thet som bĂ€r.”

Göteborgs-Posten

”Au pair Ă€r en undersökning av det som aldrig blev - och det som Ă€ndĂ„ blev. Skriven i korta, precisa fragment. /
/ Att dessutom fĂ„ sagt nĂ„got om vem man var och vem man Ă€r, lĂ€mna öppet för lĂ€saren att fylla i sig sjĂ€lv pĂ„ de tomma ytorna och komma fram till ett svar som inte blir platt - det Ă€r en bedrift.”

Kulturnytt i P1