(12)

Att springa

ljudbok och e-bok


År 2007 gjorde Maria Sveland succĂ©debut med den uppmĂ€rksammade romanen Bitterfittan. En bok som gav upphov till ett nytt begrepp, och har kallats bĂ„de en modern klassiker och generationsroman.

Nu Äterkommer hon med en stark roman om utsatthet och styrkan i vÀnskapen, bÄde den förvÀntade och den ovÀntade.

Att springa Ă€r berĂ€ttelsen om tolvĂ„riga Emma och Julia. De befinner sig i en brytningstid; precis pĂ„ steget in i vuxenvĂ€rlden. Julia lever i en traditionell kĂ€rnfamilj med mamma, pappa och lillebror. Emma med sin ensamstĂ„ende mamma, den bohemiska och rödvinspimplande Annika. Julia Ă€r tyst och blyg, Emma högljudd och stĂ€ndigt pladdrande. ÄndĂ„ blir de bĂ€sta vĂ€nner.

De sista dagarna pÄ sommarlovet, dÄ staden dignar under en vÀrmebölja, dyker det plötsligt upp en man pÄ stigen i skogen dÀr Emma och Julia har sitt tillhÄll. En man med rabarbersvaj som bÄde lockar och skrÀmmer. Hans uppdykande blir startskottet för en rad hÀndelser som för alltid förÀndrar dem.

Maria Sveland tecknar svÄrigheterna att nÀrma sig det ofattbara med drastisk humor, ömhet och svÀrta. Skildringen av Emma och Julia och deras vÀnskap har en magiskt ton som bildar klangbotten mot den dramatiska berÀttelsen om mötet med vuxenvÀrlden, dÀr bilden av oförlÄtliga övergrepp och samhÀllets oförmÄga att skydda flickor och kvinnor trÀder fram.



4.2

12 recensioner

Ana

2021-12-03

TĂ€nk att Sveriges poliser Ă€n idag har denna attityd mot utsatta barn 😔 LĂ€svĂ€rd ❀och hemsk