(0)

Att prata val

e-bok


Hur artificiell intelligens kan förÀndra vÄr kommunikation med djur

Utsedd till en av Ärets bÀsta böcker 2022 av The New Yorker

»Vi stannar sÀllan upp och reflekterar över vad djur tÀnker eller kÀnner, eller frÄgar oss om deras inre liv pÄminner om vÄrt eget. Tom Mustills fÀngslande och djupt mÀnskliga bok visar oss varför vi mÄste göra det - och vad vi, och planeten, skulle kunna tjÀna pÄ det.« Greta Thunberg

»Faktarik och intressevĂ€ckande.« Betyg: 4 av 5 – Bengt Magnusson Björksten, BTJ

Den 12 september 2015 paddlar naturfilmaren Tom Mustill utanför Kaliforniens kust. En knölval slÄr i vattnet bara nÄgon meter frÄn hans kanot, men Tom överlever mirakulöst. Kvar hÀnger frÄgorna: Var det ett misstag frÄn valens sida? Ett utslag av aggressivitet? Eller ett hemligt budskap?

I jakten pÄ svar reser Tom vÀrlden över för att förstÄ relationen mellan mÀnniska och val. Han trÀffar IT-entreprenörer som anvÀnder sig av artificiell intelligens för att avkoda djurens kommunikation. Det blir en resa dÀr tekniska landvinningar möter naturens underverk, dÀr Silicon Valleys mest avancerade metoder anvÀnds för att förstÄ valarnas sprÄk och koder.

Att prata val handlar om mÀnniskans förhÄllande till djuren och allt det som förenar oss, och om den banbrytande forskning som sker just nu pÄ omrÄden som beteendevetenskap, biologi och lingvistik. En populÀrvetenskaplig djupdykning i det okÀnda som Àr omöjlig att lÀgga ifrÄn sig.

I översĂ€ttning av Åsa Brolin.

TOM MUSTILL Àr en mÄngfaldigt prisbelönt producent och regissör av naturfilmer. Han har arbetat tillsammans med bland andra Greta Thunberg och Stephen Fry. Hans naturepos Inuti naturens jÀttar belönades med en BAFTA.

»Genom sin högst personliga resa - och sina diskussioner med experter - förmedlar Tom Mustill valsÄngens och valkommunikationens rikedom. FrÀmst av allt fÄr vi en enorm respekt för dessa havens giganter.« Frans de Waal, författare till Different: Gender Through the Eyes of a Primatologist