(8)

Att drabbas av varg - sanna berättelser: del 2

ljudbok


Det här är den andra delen av en lång rad sanna berättelser som kommer direkt från människor som drabbats av varg på ett eller annat sätt. De berättar hur angreppen gått till, hur djuren reagerat och hur familjen reagerat. Men också hur man som ägare mått med den psykiska och fysiska påfrestningen det innebär att ha varg inpå knuten. Man får förståelse för vilket merarbete, vilken sorg, vilken uppgivenhet man känner och hur övriga konsekvenser efter angreppet tär på djurägare.

Vi får läsa texter från jägare och hundägare som får sina hundar, tillika familjemedlemmar, angripna och dödade. Det är berättelser om hur djurägare till får, getter, nötkreatur, hästar, renar m.m får djur angripna och dödade - ibland flera gånger, under flera år. En genomgående röd tråd i många av berättelserna är att man inte alltid blir betrodd eller väl bemött av myndigheter - vilket blir en extra psykisk tyngd.

"En skugga som försvann. Jag lade upp bössan för att genom siktet se efter, men såg inte vad det var. Samtidigt såg jag lille Grim - liggande bakom en sten som om han sov. Snabbt rusade jag fram och slängde mig ner på marken. Jag kände på hans mage, näsa och mun. Hans ögon stod öppna, han var död! Jag bara skrek rakt ut…"



3.8

8 recensioner

Anna

2023-05-31

Boken handlar precis om det som står i titeln, så tydligt och konkret. Det finns en struktur i boken som kan uppfattas monotont och enformigt efter ett par timmars lyssnade, samtidigt kan det vara skönt att ha kontinuerligtet. Man får en tydlig bild om vargens beteende och hur den påverkar människorna och deras djur/boskap. En extremt viktig bok av flera skäl. Vill lägga dock lägga en varnande notis för att det är mycket dödande och död i boken vilket man kanske vill veta innan man börjar att läsa den framförallt om man är känslig för sånt.

nettan.moe

2023-03-30

Uppläsaren kan inte uttala flera ord korrekt så det blir lite taffligt…. Avlida istället för avliva, ensilage, gödselplatta och gärdesgård blir också fel.