(29)

Astarte

ljudbok och e-bok


"De bÄda reklamexperterna frÄn Stockholm lutade sig bakÄt i var sin skinnfÄtölj och lade var sitt vÀlbenade och uppmÀrksamma huvud pÄ sned för att bÀttre kunna se saken sÄ att sÀga i publikperspektiv. Saken var en hög, smÀrt, förgylld kvinnofigur av trÀ med lÀtt stiliserad hÄllning: bakÄtböjd i höftleden, skuldror och hals framskjutna, armarna mjukt och en smula tafatt lyfta till en Ätbörd, som egentligen inte uttryckte nÄgon som helst sjÀlsrörelse, varken fruktan, lÀngtan eller glÀdje, men dÀremot gladde ögat med ett spel av fina, smÀltande linjer.

– Ja, sade herr Landers, det var en vacker kvinna."

Ur en skyltdockas perspektiv möter vi 1930-talets Stockholm, och de mÀnniskor som rör sig runt dockan. Det Àr modister, konstnÀrer, och varuhusanstÀllda. Och sÄ alla kunder, som söker efter sig sjÀlva bland varuhusens diskar fulla med bijouterier och plagg.

"Astarte" Àr Boyes debutroman. Hon riktar hÀri skarp kritik mot sin tids begynnande konsumtionssamhÀlle, och det tidiga 1900-talets modeindustri.

Karin Boye var en svensk poet, författare och översÀttare och Àr en av Sveriges mest Àlskade författare med lÀsare i alla Äldrar. Hon var som mest verksam under 30-talet, och lÀmnade efter sig en enastÄende samling av litteratur. Av hennes prosaverk har den dystopiska science fiction-romanen Kallocain blivit den mest uppmÀrksammade.