(1)

Antikrist & Hammaren talar

e-bok


Gud Àr död och kristendomen förslavar samhÀllet. Friedrich Nietzsche deklarerade Guds död redan i SÄ talade Zarahustra [1883-1885] och i Antikrist, skriven nÄgra Är senare, tar han sin filosofi vidare. Han kritiserar kristendomen som ett gift för vÀsterlÀndsk kultur och prÀsterskapet som dess frÀmsta ondgörare. Det Àr en systematisk genomgÄng av religionens brister, med Nietzsches sedvanliga svÀrta och skÀrpa.

Antikrist presenteras hÀr tillsammans med Hammaren talar, en samling aforismer pÄ samma tema, bÄda i översÀttning av Tage Thiel.

FRIEDRICH NIETZSCHE [1844-1900], född i RĂŒcken vid LĂŒtzen, dĂ„varande Preussen, Ă€r en de mest betydelsefulla filosoferna för vĂ„r tid, inspirationskĂ€lla för en lĂ„ng rad tĂ€nkare inom sĂ„vĂ€l exempelvis psykoanalys som filosofi. Existentialismen, poststrukturalismen och postmodernismen Ă€r inriktningar inom filosofin med starka kopplingar till Nietzsche. Som en av den moderna tyska litteraturens stora prosaister har Nietzsches inflytande varit mycket stort pĂ„ litteraturen och konsten.