(2)

Analfabetism : det osynliga funktionshindret

ljudbok och e-bok


"Att vara analfabet Àr som att vara stum och hörselskadad. Jag hör och ser att mÀnniskor pratar men jag kan inte svara dem. DÀr sÀtter tungan stopp för mig."

NĂ€stan 13 procent av den svenska vuxna befolkningen har inte tillrĂ€ckliga lĂ€sfĂ€rdigheter. Detta motsvarar ungefĂ€r 780 000 personer i Ă„ldern 16 till 65 Ă„r. ÄndĂ„ Ă€r analfabetism ett Ă€mne vi sĂ€llan talar om i Sverige, denna bok Ă€mnar att Ă€ndra pĂ„ det. HĂ€r varvas personliga historier om att leva och arbeta med analfabetism, med forskning och tips.

Författaren berÀttar om sin uppvÀxt som barn till analfabeter och utmaningarna familjen stött pÄ. Hon delar med sig av situationer dÀr hon behövt tolka tunga samtal, betala rÀkningar och hÀmta ut recept. Det Àr en berÀttelse om att bli förÀlder till sina förÀldrar.

I denna bok hittar du Àven intervjuer med olika individer som har erfarenhet av analfabetism, aktuell forskning i omrÄdet samt tips och undervisningsexempel. Det Àr en handbok som förklarar vad analfabetism Àr och vilka verktyg du kan anvÀnda dig av nÀr du möter analfabeter, bÄde för dig som arbetar med analfabeter och dig som bara Àr intresserad.