(0)

Amuletten

e-bok


I Amuletten [La peau de chagrin, 1831] hittar den unga Raphaël de Valentin en bit Shagreen, ett stycke skinn med magiska egenskaper. Raphaël må vara adelsman, men en fattig sådan, och skinnet visar sig kunna uppfylla alla hans önskningar. Men önskningarna har ett pris: efter varje önskan krymper skinnet och livskraften hos den som önskat försvagas.

Honoré de Balzacs Amuletten – som ingår i sviten Den mänskliga komedin – är samtidigt ett exempel på enastående realism och en övernaturlig fantasi där de magiska inslagen effektivt barlägger den mänskliga naturens skuggsidor i ett civiliserat samhälle. Det var med denna roman som Balzac blev en författare att räkna med; utgivningen av Amuletten etablerade honom som författare i de fina cirklarna och fick förlagen att slåss om framtida utgivningar.

I översättning av Emil Giljam.

HONORÉ DE BALZAC [1799–1850] var en fransk författare, allmänt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mänskliga komedin [La Comédie humaine, 1829–1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le Père Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men även för politiska tänkare som Marx och Engels.