(34)

Alla de som brann

ljudbok och e-bok


Ditt satans jÀvla kÀttar yngel! dÄnar det in i Martins öra.

NackhÄren reser sig nÀr han inser att de tvÄ mÀnnens hÄrda grepp om fot och handleder kommer att slÀppa, nÀr de kan kasta honom över den höga muren.

Samma hÀnder som tagit livet av hans far, mor och syster, griper han efter i besinningslös skrÀck nÀr han plötsligt kastas ivÀg.

Den svindlande tyngdlösheten svÀvande högt över murkrönet och dÀr nere, rakt under honom den hÄrda marken!

En ung man slÀngs över en mur av soldater i det korstÄg den katolska kyrkan leder i 1200-talets Sydfrankrike. Under slutet av 1100-talet har denna kyrka dragit upp det ena kÀtterska ogrÀset efter det andra, men nu ska Äkrar brinna, nu ska Occitanien renas! En eld frÄn Guds heliga vrede ska rena de trogna frÄn de otrogna.

KÀttarna, som kyrkan brÀnner pÄ bÄl, kallas av folket för goda mÀn och goda kvinnor. De lever som adel eller trashankar i byar och stÀder dÀr jordar och egendomar Àgs i en finmaskig vÀv. En vÀv som binds samman av Cortezia. Cortezia betyder att vara stolt, öppen, tolerant, mÄttfull, hövlig och vÀnlig i sina handlingar.

Cortezias frihet, liberalism, tolerans, handel, konst och poesi, hotar pÄvens makt. Det ofrÄnkomliga resultatet av katolska kyrkans besatthet att utrota kÀtteriet leder till inkvisitionen, den obligatoriska bikten och den katolska kyrkans kanoniska rÀtt, som kommer att gÀlla Ànda fram till Är 1917.

Sydfrankrike, som var ledande pÄ alla omrÄden före korstÄget, har Ànnu inte ÄterhÀmtat sig.


UpplÀsare: Bobo Engström
LĂ€ngd: