(2)

13 : en kriminalroman

e-bok


Deckarförfattaren Tomas HÀllberg har fÄtt i uppdrag av en veckotidning att skriva om spökerier ute i landet, och fotografen Jan Wirén skickas med honom. Under reportaget kommer de bÄda kumpanerna till SaxÄ, jÀrnvÀgsknut och brukssamhÀlle nÄgonstans mitt i Sverige. DÀr finns en gammal herrgÄrd, en mindre industri i svÄrigheter, moderna smÄfiffiga kommunalmÀn och mycket annat som de hinner utröna.

Spökforskningen blir snart bara en förevÀndning för dem. En kvinna, som anses ha övernaturliga gÄvor, har förutsagt att en av damerna pÄ herrgÄrden skulle avlida, och strax efterÄt förolyckas hon. Deckarförfattarens speciella instinkter vaknar, och han börjar göra undersökningar i bygden under sken av att göra reportage. Olyckan verkar mycket suspekt, och kort dÀrpÄ intrÀffar ett mord ...

Folke Mellvig, 1913–1994, var en av Sveriges populĂ€raste thrillerförfattare under 1950- och 60-talet. Han debuterade 1942 med Genom spĂ€rren och fick sedan stora framgĂ„ngar med sin deckarserie om kapten John Hillman, frĂ„n vilken ett flertal romaner filmatiserades. Mellvig producerade Ă€ven den mycket populĂ€ra tv-serien Kullamannen (1967) tillsammans med Leif Krantz. Deckaren 13 utkom för första gĂ„ngen 1966.