(13)

Vi kommer snart hem igen

e-bok


Till boken finns en lÀrarhandledning och tillhörande arbetsuppgifter skriven av lÀrarna Johanna Martinez Conde och Anna Windirsch. Ladda ned lÀrarhandledningen hÀr.

»Vi duschades och hÄret rakades av.

Det var sista gÄngen jag sÄg mamma och mina yngre systrar Magdalena och Judith.

Mamma var 41 Är dÄ. Mina systrar var 14 och 12 Är.«

Elisabeth Kischinowsky

I serieform gestaltas sex mÀnniskors vittnesmÄl om Förintelsen. NÄgra av dem som var barn dÄ lever Ànnu och kan berÀtta om hur det var. Vad som hÀnde dem och deras familjer. Vad de kÀnde. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berÀttar om undernÀring, missad skolgÄng, familjer som slits isÀr och första mötet med Sverige och hur man fortsÀtter leva, trots allt. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berÀttelser som grund skapat en angelÀgen och viktig bok.

Det visuella berÀttandet gör boken lÀttillgÀnglig, trots det svÄra Àmnet. Förutom vittnesmÄlen finns en tidslinje, en ordlista och en lÀrarhandledning. En bok som öppnar upp för samtal om det allra svÄraste: om flykt, krig, antisemitism och frÀmlingsfientlighet. Den passar barn och ungdomar frÄn ca 11 Är och upp.

Jessica Bab Bonde lever ett judiskt liv i Stockholm med sin familj. Tillvaron i Stockholm Àr en direkt följd av tidigare generationers flykt undan förföljelse. Hon arbetar som litterÀr agent och har mÄnga Ärs erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen.

Peter Bergting Àr en prisbelönt serieskapare, illustratör och författare. Förutom seriealbum och fantasyillustrationer har Peter bland annat gjort omslag till böcker av J.K. Rowling och J.R.R. Tolkien.

"Ett seriealbum som borde sÀttas i hÀnderna pÄ alla barn frÄn 11 Är."

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Vi kommer snart hem igen Ă€r ett lysande bevis pĂ„ att det gĂ„r att gĂ„ vidare och hitta nya sĂ€tt att nĂ„ nya generationer. Förintelsen behöver berĂ€ttas pĂ„ mĂ„nga fler sĂ€tt." Lotta Olsson DN

”LĂ€ttillgĂ€ngligheten, autenticiteten och den konstnĂ€rliga gestaltningen ger det hĂ€r seriealbumet en alldeles egen vikt och vĂ€sentlighet. Helhetsbetyg: 5/5” Gunnar Åberg, BTJ-hĂ€ftet nr 6, 2018.

”De personliga historierna Ă€r sĂ„ vĂ€l berĂ€ttade, det kĂ€nns som om nĂ„gon satt bredvid och berĂ€ttade för just mig. Man lever sig verkligen in i allas livsöden och det Ă€r en text som kĂ€nns rent fysiskt.” Eva Wahlström, Kristianstadsbladet.

"Bilderna fyller i med det som knappt kan uttalas ... Peter Bergtings bilder ger en fysisk kÀnsla av kyla, mörker och hopplöshet. De vÀjer inte för nÄgonting." Dan Hallemar, Expressen

"Boken...levandegör historien med en stark personlig nÀrvaro i texterna och vackra, ödesmÀttade illustrationer." Markus Pedersen, Barometern

"Sparsmakat, men gripande i detaljer, har Jessica Bab Bonde skrivit och Peter Bergting tecknat vittnesmÄlen frÄn personer som Livia FrÀnkel och Emerich Roth." Nina van den Brink, Fokus

"Jag vill tro att Bab Bondes bok kan fÄ mÄnga niondeklassare att sluta klottra hakkors."

Viktor Andersson, UNT