(2)

Terpsitone

ljudbok och e-bok


I Terpsitone undersöker Christer Boberg förhÄllandet mellan mÀnniska och maskin. Diktsamlingen Àr döpt efter ett av León Theremins mÀrkliga musikinstrument, en variant av den mer kÀnda theremin, men gjord för att dansa i.

Christer Boberg skriver i en avslutande not: ”Maskiner Ă€ger en förförisk makt över oss och pĂ„verkade oss lĂ„ngt innan de fanns. Den hĂ€r anakronistiska tankegĂ„ngen har varit ledande under arbetet med Terpsitone. Mitt intresse för instrumenten har sĂ„ledes primĂ€rt inte varit tekniskt eller musikaliskt. I stĂ€llet har det handlat om bilderna de frammanar: mĂ€nniskan som dansar hukande under en apparat eller som i en sorts tillbedjan stĂ„r och utför de mest utsökta handrörelserna – eller de mest krampaktiga – i tomma luften för att fĂ„ en maskin att ljuda. Men Ă€ven jag har drabbats av instrumentens förrĂ€diska skönhet. De Ă€r verkligen vackra. Och skrĂ€mmande. Ambivalensen Ă€r den hĂ€r diktsamlingens kött.”

Christer Boberg Àr född 1970 i Falun men Àr numera bosatt i Göteborg efter mÄnga Är pÄ Gotland.

Han har givit ut tre diktsamlingar pÄ Bokförlaget Trombone. Utöver Terpsitone (2016) Sekvensen om pappersblomman (2007) och Revel (2010). I den första samlingen utforskas intighetens intimitet och mÄnga av dikterna ligger nÀra den buddhistiska koanen. I den andra samlingen rör sig dikterna mellan den psykiska störningen, den könsliga svindeln, medvetandets sandrygg och ett fruktat eller efterlÀngtat försvinnande.

2013 utkom CD:n SkuggvÀltan med text- och ljudkompositioner, samt den sextonsidiga volymen Haiku.

År 2019 utkom essĂ€n Ola JulĂ©n – Orissa och bortom.

NÄgra av Bobergs dikter finns översatta till turkiska, kroatiska och engelska. Boberg Àr Àven verksam som bibliotekarie, litteraturkritiker och musiker. Han Àr bland annat textförfattare, gitarrist och sÄngare i punkmetalbandet Kvicksand.