(16)

Svart vrede

ljudbok och e-bok


SVART VREDE. Om ungdomsbrott med dödlig utgÄng.

Journalisten Linda Rantanen har granskat fyra mord som begÄtts av ungdomar i Finland: Knivhuggningen i Kotka 2009, mordet i ett familjehem i Muhos 2015, mordet pÄ en ung funktionsvarierad kvinna i Salo 2018 och knivhuggningen i VallgÄrd 2020.

Vad fick ungdomarna att mörda? Gemensamt för de fyra fallen Àr tragiska livsöden bÄde hos offren och förövarna. Författaren har gÄtt igenom förundersöknings- och rÀttegÄngsprotokoll och gjort egna intervjuer, bland annat med en av de dömda gÀrningsmÀnnen i Muhosfallet.

Linda Rantanen Àr journalist pÄ en av Finlands största dagstidningar och manusförfattare till en av landets mest uppmÀrksammade true crime-poddar.


UpplÀsare: Janna Eriksson
LĂ€ngd:

3.4

16 recensioner

Robin

2024-01-17

riktigt dÄlig upplÀsare/Ai

SARI

2023-12-09

Boken Àr ju intressant, men det Àr sÄ mycket jag saknar i den. Den handlar mycket om hur samhÀllet ska ingripa tidigare, dÀremot inget om förÀldrarnas ansvar och inget om brottsoffren. Det finns sÄ mÄnga förslag frÄn alla möjliga instanser, som Àr fokuserade pÄ gÀrningsmannen. Jag personligen tycker att fokus ska ligga pÄ brottsoffren. Jag anser alltsÄ att om det som hindrar en gÀrningsman frÄn att begÄ nya brott, Àr inlÄsning sÄ ska han/hon vara inlÄst. Det Àr inte acceptabelt att han/hon ska fÄ möjlighet att döda/skada/skrÀmma fler personer, enligt mig.