(76)

Starka band

ljudbok och e-bok


Den bÀsta memoar som skrivits de senaste 50 Ären, enligt kritiker i New York Times.

”Svidande Ă€rlig och burdus, rolig och förkrossande.”

BorÄs tidning

”I sin memoar skildrar hon det snĂ„riga förhĂ„llandet till modern och de egna svĂ„righeterna med att fĂ„ ihop arbete, kĂ€rlek och relationer. Och hon gör det med enastĂ„ende klarsyn och briljans.”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Det hĂ€r Ă€r en sĂ€llsamt levande skildring av en komplicerad mor-dotterrelation.”

Vi LĂ€ser

Jag har inget gott förhÄllande till min mor, och nÀr vÄra liv hopar sig över oss tycks det ofta försÀmras ytterligare. Vi Àr fÄngna i en trÄng sfÀr av intensiv och oavvislig förtrolighet. Under en följd av Är sker en utmattning, ett slags uppmjukning mellan oss. Sen vÀller vreden fram igen, hetsig och otvetydig, rent erotisk i sin förmÄga att pocka pÄ uppmÀrksamhet.

Med Starka band inleder vi en större satsning pÄ amerikanska Vivian Gornicks författarskap.

BerÀttelsen om Vivian och hennes Äldrade mor som promenerar runt Manhattan, grÀlar och surar, skrattar och minns, Àr blÀndande litteratur.

Tillsammans Ă„tervĂ€nder de ofta i sina samtal till Bronx pĂ„ 40- och 50-talet, dĂ€r Vivian vĂ€xer upp i ett hyreshus fullt av kvinnor, mestadels judisk arbetarklass med rötter i Östeuropa. Modern Ă€r intelligent och politiskt sinnad. Tidigare har hon organiserat för kommunistpartiet, nu Ă€r hon hemmafru. Inför dottern sjunger hon kĂ€rlekens och Ă€ktenskapets lov och talar ofta om vilken tur hon haft; samtidigt framstĂ„r hon som en stympad mĂ€nniska som domderar, fördömer och kritiserar. Moderns dominanta sĂ€tt prĂ€glar Vivian starkt, och lĂ„ngt efter att hon utbildat sig, blivit författare och kommit bort frĂ„n sitt ursprung, ska hon leva i denna omöjliga relation, nĂ„gonstans mellan hat och kĂ€rlek.

”trollbindande lĂ€sning. PĂ„ en knivskarp och klar prosa genomlyser Gornick förhĂ„llandet till sin mor och ger minnesglimtar frĂ„n barndomen i de judiska kvarteren i Bronx pĂ„ 1950-talet. 
 Gornicks humoristiska och sjĂ€lv-rannsakande blick pĂ„ sig sjĂ€lv, sin mor och livet de levt bĂ€r texten framĂ„t.”

Oline Stig – Tidningen Vi

”En pĂ„minnelse om det sjĂ€lvklara - kvinnors rĂ€tt att vĂ€lja sitt eget liv - behövs. Gornick sĂ€ger det bĂ€ttre Ă€n de flesta.”

Barometern

”En utomordentligt rolig och skarpsynt sjĂ€lvbiografi som Ă€ven omfattar livet i de judiska kvarteren i New York och det besvĂ€rliga med att vara kvinna.”

Helhetsbetyg: 5. BTJ



3.7

76 recensioner

Markku

2024-04-21

VÀl skrivet bra upplÀsning.

Viveka

2022-05-15

Stör mig pĂ„ inlĂ€sarens dĂ„liga vana att betona sammansatta verb (partikelverb? ) Hon lĂ€ser STÄLLA upp, ist f. StĂ€lla UPP , RUSA fram ist.f Rusa FRAM osv. Det stör lyssningen. Förmedla det gĂ€rna av till henne.

Suzanne

2022-03-11

HĂ€rliga New Yorkbilder och bra skildring av grannar i Bronx. Och starka familjeband.