(0)

Sensitive objects : affect and material culture

e-bok


I dagens forskning har det uppstÄtt ett dynamiskt fÀlt dÀr sÄ vitt skilda vetenskaper som filosofi och neurovetenskap, psykologi och filmvetenskap börjat föra dialoger med varandra. Det handlar dÄ om affekters inverkan pÄ liv och handling. Mycket av den forskningen har Àn sÄ lÀnge rört sig pÄ ett principiellt plan. Med den hÀr boken ger sig etnologer och antropologer i kast med det konkreta - tingen och de olika affektiva kopplingar som uppstÄr mellan mÀnniskor och den omgivande materiella kulturen. MÀngder av kunskap förmedlas via sinnena - smaken, ljuden, lukten och beröringen som Àr svÄra att verbalisera eller förmedla via bilder eller symboler.

FörtÀtade etnografiska beskrivningar fÄr lÀsaren hÀr ta del av situationer som t ex hur den kappsÀck som en uppriven hustru, en deporterad, - eller varför inte en vanlig resenÀr packas full av sÄvÀl hopp som förtvivlan; hur ett arvskifte ger ting frÄn förÀldrahemmet ett affektionsvÀrde som kan fÄ syskon och efterlevande att kapa alla band och hellre gÄ till domstol Àn börja samtala; eller hur de belÀgrade invÄnarna i staden Sarajevo under kriget fick paket med mat och förnödenheter som inte bara lindrade utsattheten utan ocksÄ ökade kÀnslan av förnedring och vanmakt. I dessa och ytterligare typfall analyseras anvÀndbarheten av ett affektivt perspektiv vid förstÄelsen av relationen mellan mÀnniskor och tingen omkring dem. Etnografin i boken tar lÀsaren med till olika delar av Skandinavien, till ett oroligt Balkan och en resa genom södra USA. I tre av bidragen diskuteras ocksÄ hur affektstudier kan komma till praktisk anvÀndning i tillÀmpade innovationsstudier. Boken inleds med en utförlig diskussion dÀr de affektiva perspektiven sÀtts in i en etnologisk och antropologisk kontext. SÀrskilt utrymme Àgnas hÀr de metodologiska och teoretiska utmaningar som detta öppnar för.

Den hÀr boken Àr visserligen ett pionjÀrarbete i sitt slag inom de nÀmnda disciplinerna, men vÀnder sig ocksÄ till forskare och studenter inom sociologi, kultur- och turiststudier, och naturligtvis till en bredare lÀsekrets med intresse för studiet av kÀnslor, musik, materiell kultur, innovationer och postsocialism.