(0)

Sara : i liv och text

e-bok


I snart ett halvt sekel har Sara Lidman haft en central stÀllning i det intellektuella och kulturella livet i Sverige; som litterÀr sprÄkförnyare och som gnistrande och förargelsevÀckande kvinna med egen och ljudande röst. Det Àr en hÀndelse nÀr vi nu Àntligen fÄr lÀsa den första samlade framstÀllningen om hennes liv och verk. Birgitta Holm har haft tillgÄng till hela det rika kÀllmaterialet och till författarens egna minnen och kommentarer; hennes bok Àr ett portrÀtt av Sara Lidman i helfigur.

Med utgÄngspunkt i en av de fattigaste folkgrupperna i Sverige, i en vÀsterbottnisk smÄbrukarby, gjorde Sara Lidman Ärhundradets debut 1953 med romanen TjÀrdalen, karakteriserad som en "stilistisk eruption". DÀrifrÄn tog hon steget ut i vÀrlden, för att lÀngre fram med Jernbaneeposet komma tillbaka till byn. Birgitta Holm följer denna tredelning av hennes liv, och hennes bok blir pÄ sÄ vis ocksÄ en skildring av svensk nittonhundratalshistoria ur sociala, ideologiska och kulturella aspekter. Men framför allt skÀnker den en fascinerande inblick i den konstnÀrliga tillkomstprocessen; hur intryck och idéer förenas med privata böjelser och skapar den vÀv som en text Àr.

Birgitta Holm Àr docent i litteraturvetenskap och har lÀnge verkat som essÀist och kritiker. Tidigare böcker har behandlat Gösta Oswald, Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf.