(2)

Rakt i krysset, Kosse!

e-bok


Ding dong, ding dong! Det Àr rast och Kosse springer mot fotbollsplanen. Den som kommer först fÄr vÀlja plan. Farin i grannklassen Àr ute efter samma sak. Men Kosse Àr snabb. Ha, vi kom först! ropar hon. Men vi har boll , sÀger Farin och börjar spela. Nu blir Kosse riktigt arg. SÄ fÄr det inte gÄ till!

Rakt i krysset, Kosse! Àr inspirerad av fotbollsstjÀrnan Kosovare Asllanis barndom och Àr skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Kapitelbok, korta kapitel och mycket bilder. Passar att lÀsa sjÀlv och att lÀsa högt!

Sagt om boken:

Jag Àlskar OLIKA fotbollsserie. Ge den hÀr till ditt fotbollstokiga barn!

Feministbiblioteket

Det hÀr Àr riktigt bra. Det Àr pÄ tiden att det skrivs böcker om vÄra flickor pÄ ett sÀtt som inspirerar. Det handlar om att vidga förvÀntningar pÄ vad en flicka kan göra och inte göra.

Pia Sundhage, fotbollslegend som har spelat som anfallare, varit trÀnare och förbundskapten för Sveriges, Brasiliens och USAs landslag.

SprÄket och berÀttarglÀdjen finns och de uttrycksfulla illustrationerna av Maria KÀllström ger böckerna liv .

Piroska Bakran, BTJ

HĂ€rligt Ă€rliga berĂ€ttelser om kĂ€mpaglöd, vinnarinstinkt och livet i laget. LĂ€ttlĂ€sta böcker men med bĂ„de djup och spĂ€nning. Kulturnytt Det Ă€r hĂ€rligt att lĂ€sa sportjournalisten och författaren Anja Gatus beskrivning av matcherna, kunnigt och med nerv. SpĂ€nnande Ă€ven för den som inte tycker att fotboll Ă€r Guds gĂ„va till mĂ€nskligheten. Men det handlar inte bara om inkast och bortdömda mĂ„l, utan lika mycket Ă€r det en berĂ€ttelse om kompisrelationer, att vĂ„ga sĂ„nt man egentligen inte vĂ„gar, att vara en god vinnare och förlorare. Maria KĂ€llström lyckas fĂ„nga Kosses person, blyg utanför plan men energisk pĂ„, i svartvita illustrationer. Böckerna om Asllani hör till serien FotbollsstjĂ€rnor, dĂ€r finns ocksĂ„ berĂ€ttelser baserade pĂ„ Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. EfterlĂ€ngtad fotbollspepp som utmanar normer! Inspirerande om vinnarskallar och idrottsutövande tjejer, dessutom vĂ€lskrivna av sportjournalister som kan konsten att förvandla matchreferat till spĂ€nning. Det blir pĂ„ allvar, tjejerna tas pĂ„ allvar – och det Ă€r för mig det helgjutna barnperspektivet jag alltid letar efter.

Bokunge

VÀrsta mÄlet, Kosse! Àr en mycket levande och fin berÀttelse. Författaren Anja Gatu visar att mycket handlar om psykologin bakom spelet, men ocksÄ om speltaktik. I centrum för berÀttelsen Àr den hÀrligt skildrade Kosse, full av iver och lÀngtan. LedarskapsfrÄgor blir pÄ ett sinnrikt vis en del av denna berÀttelses nerv och vÀlfÄngade karaktÀr. Snygga illustrationer av Maria KÀllström fÄngar situationer och stÀmningar mycket fint.

Staffan Engstrand, BTJ

OLIKA förlag tilldelades RĂ€ttvisepriset 2012 för sitt arbete för jĂ€mstĂ€lldhet och jĂ€mlikhet i bokvĂ€rlden. MILJÖ OCH HÅLLBARHET: PĂ„ OLIKA vill vi vĂ€rna det hĂ„llbara och klimatkloka lĂ€sandet. DĂ€rför trycks vĂ„ra böcker pĂ„ andra sidan Östersjön, i Baltikum, pĂ„ ett FSC-mĂ€rkt papper och pĂ„ ett tryckeri som Ă€r certifierat med Svanen. Lite nĂ€rmare, lite dyrare, mycket bĂ€ttre!