(4)

Passa bollen! ropar Kosse

e-bok


Kosse Àlskar att spela fotboll.

Och hon Àlskar att vinna.

Helst vill hon ha bollen hela tiden!

Men för att bli riktigt bra mÄste hon hitta en mÄlis att trÀna skott med. Vem dÄ?

Och sen Àr det dags för fotbollsturnering med Vimmerbyskolan.

Nu gÀller det pÄ riktigt!

Det hÀr Àr den första boken om Kosse och hennes fotbollsÀventyr. Den andra heter VÀrsta mÄlet, Kosse! Serien bygger pÄ landslagsstjÀrnan Kosovare Kosse Asllanis liv och Àr skriven av sportjournalisten Anja Gatu.

OLIKA förlag tilldelades RĂ€ttvisepriset 2012 för sitt arbete för jĂ€mstĂ€lldhet och jĂ€mlikhet i bokvĂ€rlden. MILJÖ OCH HÅLLBARHET: PĂ„ OLIKA vill vi vĂ€rna det hĂ„llbara och klimatkloka lĂ€sandet. DĂ€rför trycks vĂ„ra böcker pĂ„ andra sidan Östersjön, i Baltikum, pĂ„ ett FSC-mĂ€rkt papper och pĂ„ ett tryckeri som Ă€r certifierat med Svanen. Lite nĂ€rmare, lite dyrare, mycket bĂ€ttre!

Jag tycker det hÀr Àr riktigt bra. Det Àr pÄ tiden att det skrivs böcker om vÄra flickor pÄ ett sÀtt som inspirerar. Det handlar om att vidga förvÀntningar pÄ vad en flicka kan göra och inte göra.

Förbundskapten Pia Sundhage om OLIKA:s serie FOTBOLLSSTJÄRNOR

Sagt om boken:

HÀr kommer ett riktigt bra boktips för fotbollstokiga ungar: Passa bollen! ropar Kosse . LÀttlÀst, roligt och mÄnga fina illustrationer.

Akademibokhandeln UmeÄ

Passa bollen! ropar Kosse Àr en bra berÀttelse om lÀngtan efter att utöva den sport som man Àlskar. [ ] Jag uppskattar illustrationerna av Maria KÀllström de utstrÄlar glad attityd, vardagliga miljöer och kÀnslosvall i fint samspel med den genomgÄende lÀttlÀsta texten. Anja Gatu, som Àr sportchef pÄ Sydsvenskan, har en bra kÀnsla för sÄvÀl sprÄket som för sporten! HELHETSBETYG: 5

Staffan Engstrand, BTJ

Den hÀr boken Àr den i Olika förlags fotbollsserie som fallit oss bÀst pÄ lÀppen, och sÄ fort sista sidan var lÀst tittade sexÄringen i det nÀrmaste desperat pÄ mig och frÄgade nÀr nÀsta bok om Kosse kommer. Nog för att vi vet hur det gÄr för henne i det lÄnga loppet, men vi Àr ju nyfikna pÄ hur hon och Emma fÄr det i sitt nya lag! [...] Det finns en angelÀgenhet som hela tiden vilar över sidorna och med illustratörens hjÀlp lÀr vi kÀnna Kosse ytterligare. Den bestÀmda blicken, frustrationen nÀr det inte funkar pÄ planen, en hel del saker kÀnns igen frÄn tv-soffans fotbollstittande.

Eva Emmelin, SkÄnska Dagbladet

Det Àr en finfin debut tycker jag! [...] Det roliga med de hÀr böckerna Àr att man fÄr möta en stark och duktig fotbollstjej, den som springer snabbast och hojtar "passa mej!" högst. Det Àr ocksÄ intressant att lÀsa om hur Kosse som Àr blyg och försiktig i andra sammanhang, pÄ fotbollsplanen tycker att allting Àr kul och sjÀlvklart.

BokLus, en blogg som drivs av bibliotekarier i Lund

En mycket stÀmningsfull och vÀlskriven historia om kompisar, syskon och skolan, samtidigt som fotboll Àr en av pusselbitarna som börjar falla pÄ plats i livet. Vi rekommenderar varmt alla, bÄde barn som vuxna, att lÀsa den hÀr boken inspirerad av Kosovare Asllanis barndom. Boken passar framför allt barn (och vuxna) frÄn 5 Är och uppÄt.

Feministiska barnböcker

Med ett riktigt fotbollssprÄk och engagemang lyckas Anja Gatu fÄnga mig ordentligt. Illustrationerna av Maria KÀllström kÀnns lekfulla och genom boken kan barn lÀra sig Àn mer om sporten och sporra intresset.

Saga Nurmi, Feministiskt Perspektiv