(10)

Mr Potter

e-bok


Som barn hette hon Potter som sin far en man som inte ville kÀnnas vid henne. Roderick Nathaniel Potter var en alldeles vanlig man som levde hela sitt liv som taxichaufför pÄ Antigua, som aldrig lÀrde sig att lÀsa och skriva, och som inte lÀmnade nÄgra andra spÄr efter sig Àn de mÄnga döttrar han hade utspridda över ön. Och om det inte vore för att en avdöttrarna vÀxte upp och blev författare hade hans liv upphört dÀr, outforskat och bortglömt.

I Mr Potter pusslar Jamaica Kincaid osentimentalt och utan förskoning ihop sin fars liv utifrÄn det hon vet och det hon som författare tar sig friheten att förestÀlla sig. Med ett sprÄk lika vindlande vackert som mÀttat med betydelse ger hon liv Ät en man som det i vanliga fall inte skrivs nÄgra romaner om, men vars öde i hennes hÀnder blir en del av ett större historiskt skeende, tÀtt sammanlÀnkat med den plats dÀr han levde.

JAMAICA KINCAID föddes 1949 som Elaine Cynthia Potter Richardson pÄ den karibiska ön Antigua. Som tonÄring sÀndes hon till USA för att arbeta och bytte senare namn till Jamaica Kincaid. PÄ sjuttiotalet var hon profilerad skribent pÄ tidskriften New Yorker och 1983 debuterade hon med novellsamlingen PÄ flodens botten. Idag Àr hon vid sidan av sin framgÄngsrika författarkarriÀr professor i afrikansk och afrikansk-amerikansk litteratur vid Harvard University.

»Hon Àr alldeles storslaget bra.«

Kristofer Folkhammar, Aftonbladet

»En mÀsterlig författare.«

Björn Wiman, DN:s kulturchef, i Lundströms Bokradio

»En av vÀrldslitteraturens mest omtyckta författare, helt underbar att lÀsa.«

Per Wirtén, Sydsvenskan