(9)

Minifakta om kameleonter

ljudbok och e-bok


Kameleonten byter fĂ€rg beroende pĂ„ vilket humör den Ă€r pĂ„. Den har jĂ€ttelĂ„ng tunga, som kan bli dubbelt sĂ„ lĂ„ng som kroppen. Ögonen Ă€r kupiga, sĂ„ den kan se Ă„t alla hĂ„ll pĂ„ samma gĂ„ng. Och vĂ€rldens minsta kameleont Ă€r bara 1,6 cm lĂ„ng!

Minifakta om ... Àr en serie extra lÀtta faktaböcker framtagna för de allra mest lÀsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till lÀsning. Tack vare den lÀttillgÀngliga formen, det enkla sprÄket och de intressanta Àmnena vÀcker böckerna lÀslust hos sÄvÀl yngre som Àldre lÀsare. Gemensamt Àr ocksÄ att de har en innehÄllsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. FÀrg och form Àr speciellt framtaget för att locka till vidare lÀsning.

LÀttlÀsta böcker frÄn Nypon Àr ofta nÄgot kortare, har alltid ett lÀttare sprÄk och ett innehÄll anpassat för den tÀnkta lÀsarens Älder. Nypons böcker Àr indelade i sex nivÄer. Serien Minifakta om ligger pÄ nivÄ 1 av 6.

SÄ hÀr har BTJ sagt om nÄgra tidigare Minifakta-böcker:

Minifakta om bin:

För dem som tycker att lÀsningen Àr svÄr och krÄnglig och för dem som precis knÀckt lÀskoden Àr det viktigt att det finns böcker som den hÀr. (...) Minifakta om bin Àr ett exempel pÄ en bok dÀr texten Àr sÄ pass enkel och vÀlstrukturerad att alla barn ges möjlighet att uppleva glÀdjen i att kunna lÀsa en hel faktabok pÄ egen hand.

Solveig Lidén, BTJ

Minifakta om daggmaskar:

NÀtt och tillgÀngligt samlas information i den lilla hÀrliga boken Minifakta om daggmaskar för alla intresserade. (...) BÄde i förskola och skola för de yngsta hittar boken en given plats. För Àldre ovana lÀsare passar texten ocksÄ utmÀrkt för inlÀrning av ord och höglÀsning.

Eva E:Son Fransson, BTJ

Minifakta om kÀngurur:

NÀr jag arbetade som barnbibliotekarie fanns det alltid nÄgra barn i varje klass som bara ville lÀsa faktaböcker - men de som erbjöds var ofta alldeles för svÄra för nybakade lÀsare. Jag önskar att jag haft Minifakta om ... att tillgÄ pÄ den tiden.

Sarah Utas, BTJ