(33)

KBT Meditation

ljudbok


Kognitiv beteendeterapi (KBT) Àr ett samlingsnamn för psykoterapier dÀr man trÀnar pÄ att anvÀnda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.

Syftet med KBT Àr att ersÀtta de tankar, kÀnslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem, med mer funktionella, och dÀrmed minska symtom samt förebygga att de Äterkommer.

KBT Àr en vÀlkÀnd och vÀletablerad psykoterapiform som rekommenderas av Socialstyrelsen för en rad olika psykiska tillstÄnd.

I KBT arbetar man framför allt med fokus pÄ nuet och framtiden. Insikt om sin historia Àr ofta viktigt, men för att Ästadkomma en konkret förÀndring i sitt liv behöver man arbeta aktivt med de tankar, kÀnslor och beteenden man upplever i nutid.

Meditation Àr den perfekta partnern för KBT-terapi.

Med detta som bakgrund kommer denna meditation att hjÀlpa dig att bli mer medveten om dina tankar, kÀnslor och beteenden. Meditationen guidar dig in i ett djupt tillstÄnd av mental och fysisk avslappning. Med hjÀlp av KBT-tekniker hjÀlper den dig sedan att bli medveten om eventuella alltför Äterkommande negativa tankemönster. I detta avslappnade och mottagliga tillstÄnd kommer du att kunna utforska alla störande tankeprocesser, utmana dem och sedan omformulera dem.

Genom att utforska dina inre tankeprocesser, kan du Àndra alla begrÀnsande förestÀllningar och fokusera pÄ positiva lösningar.

HÀr Àr nÄgra av utmaningarna i terapiinnehÄllet i inspelningen:

15 vanliga tankemÀssiga förvrÀngningar som mÀnniskor gör.

Identifiera negativa tankar

Drar jag förhastade slutsatser?

Skyller jag mig sjÀlv för saker som egentligen inte Àr mitt fel?

Utmana negativa tankar

Vilka bevis finns det för denna tanke?

Vilka bevis finns det för att motsÀga denna tanke?

Omformulera negativa tankar

Du kommer att leta efter möjligheter att lÀra dig och vÀxa frÄn svÄra situationer.

Du kommer att öva pÄ tacksamhet genom att fokusera pÄ de goda sakerna i ditt liv.

Byt ut automatiska tankar

Ett flertal exempel vÀgleder dig att anvÀnda alternativa tankesÀtt.

Affirmationer

Affirmationer Àr positivt fÀrgade fraser som upprepas i syfte att förbÀttra sin livssituation. Affirmationer utgÄr frÄn tanken att man sjÀlv skapar sin verklighet och att ens tankar Àr det som orsakat ens nuvarande situation.

Slutsats

Du kommer att observera negativa tankar och kÀnslor utan att döma, som om du tittade frÄn ett högre perspektiv utan att fÀsta dig vid dem, och du kommer alltid att ta med dig visdomen frÄn varje situation du möter i livet.

Kognitiv beteendeterapi gÄr ut pÄ att förÀndra kognition och beteenden, för att man ska mÄ bÀttre och uppnÄ sina mÄl i livet. Med hjÀlp av denna KBT meditation Àr du en bit pÄ vÀg.



4.4

33 recensioner

Rickard

2024-02-01

Rena avslappningsövningar precis som alla andra: finns ingenting KBT med detta.