(108)

Den unge Werthers lidanden

ljudbok och e-bok


NÀr Werther anlÀnder till Walheim, en liten ort ute pÄ landsbygden, fÀngslas han omedelbart av det enkla livet och ortens invÄnare. Avskildheten och den grönskande naturen Àr som balsam för hans sjÀlv och aldrig förr har han upplevt ett sÄdant lugn. Det dröjer dock inte lÄng tid innan han trÀffar Lotte, en ung kvinna som tar hand om sina syskon efter moderns död, och blir hopplöst förÀlskad. Trots att Werther vet att Lotte Àr trolovad kan han inte hÄlla sig borta frÄn henne och hans kÀrlek vÀxer sig snart för stark för hans eget bÀsta ...

Klassikern "Den unge Werthers lidanden" publicerades 1774 och sÀllan har en bok haft sÄdana förödande effekter pÄ unga sinnen som den hade nÀr den först kom ut. Den vÀckte en Werther-feber som strÀckte sig upp Ànda till Sverige. Den ansÄgs vara ett brott mot borgerlig anstÀndighet och normer.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) var en tysk författare, diktare och naturforskare. Han adlades 1782 och hette innan dess bara Johann Wolfgang Goethe. Han Àr frÀmst kÀnd för sin bok "Den unge Werthers lidanden" som han gav ut anonymt 1774. Boken ledde till en omedelbar och skandalartad succé som lÀmnat stora spÄr i historien och sÀgs ha utlöst en rad av Werther-inspirerade sjÀlvmord, som historiskt benÀmns som Werther-effekten.


UpplÀsare: Andreas Kundler
LĂ€ngd:

3.3

108 recensioner

Johannes

2022-09-15

En bok om en uppblÄst ung man som tror alltför mycket om sig sjÀlv och Àr hÀnsynslös mot kvinnan han Àlskar och egentligen mot alla. En riktig skitstövel. Kanske Àr boken En smula daterad.

Örjan

2022-05-25

SÄ gÄr det nÀr en man skriver en kÀrlekshistoria. Alltid spÀnnande att lÀsa om mÀnniskor i djup förtvivlan, och dennes kamp för överlevnad.

Veronica

2020-12-29

En klassiker som man bara ska ha lÀst om man ska bli allmÀnbildad!