(7)

Den stillsamme amerikanen

e-bok


»En av vÀrldens största författare, oavsett sprÄk.« | Washington Post

»Graham Greene Àr den frÀmste skildraren av 1900-talsmÀnniskans medvetande och farhÄgor.« | William Golding

Den 32-Ärige amerikanen Alden Pyle hittas mördad under en bro i Saigon med ett sÄr i bröstet. Hans död beskrivs som ett mysterium av den brittiske krigskorrespondenten Thomas Fowler. Men de bÄda mÀnnen kÀnde varandra. Pyle var officiellt i Indokina för en statlig amerikansk hjÀlporganisation; i det tysta en politisk agent och terrorist, med uppdrag att skapa konflikt mellan lokalbefolkningen och kommunisterna. Fowler Àr en opiumrökande cyniker, men har Ätminstone empati nog att kÀnna avsky nÀr terrorismen drabbar oskyldiga.

Den stillsamme amerikanen [The Quiet American, 1955] Àr en av vÀrldslitteraturens mest klassiska spionromaner. Men ocksÄ den mest verklighetsnÀra av Graham Greenes thrillerromaner. Boken utspelar sig under Indokinakrigets slutfas i Vietnam, dÀr Greene sjÀlv var korrespondent för The Times. I Den stillsamme amerikanen profeteras utgÄngen av USA:s Vietnamkrig, innan det ens börjat.

I översÀttning av Jane Lundblad och med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Oscar Jansson.

GRAHAM GREENE [1904–1991] Ă€r en av Storbritanniens största romanförfattare genom tiderna. Hans författarskap kan delas in i tvĂ„ verk, romankvartetten som kommit att kallas »den katolska romanens guldstandard«: Brighton Rock, Makten & hĂ€rligheten, HjĂ€rtpunkten och Slutet pĂ„ historien – och de politiska romanerna, som kommit att tillhöra vĂ€rldslitteraturens mest klassiska spionthrillers: Hemlig agent, Den tredje mannen, Den stillsamme amerikanen, VĂ„r man i Havanna och Den mĂ€nskliga faktorn. Graham Greene var vid tvĂ„ tillfĂ€llen – 1961 och 1967 – en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur.