(5)

Den perfekta konflikten

e-bok


I Den perfekta konflikten skildrar Johan Berggren – tidigare rĂ„dgivare till Tony Blair och stabschef vid Kvartetten i Jerusalem – vĂ„r tids mest svĂ„rlösta konflikt.

Boken bygger pÄ författarens erfarenheter frÄn fyra Är i konfliktens fysiska epicenter, frÄn tjÀnstgöring och resor runt om i Israel, VÀstbanken, Gaza och regionen samt ett sextiotal intervjuer med allt ifrÄn religiösa israeliska bosÀttare till radikala palestinier. BerÀttelsen, som blickar bÄde bakÄt och framÄt, kombinerar historiska skildringar, initierade politiska analyser och personliga betraktelser.

HĂ€r beskrivs en nĂ€rmast perfekt konflikt – territoriell, existentiell, religiös – med tvĂ„ sidor som bĂ„da ser sig som offer, som tolkar historien diametralt olika och som misstror varandra fundamentalt. Men kan en historia av krig och lidande förbytas i en ljusare framtid och vilka Ă€r vĂ€garna bort frĂ„n politiska lĂ„sningar och stĂ€ndiga vĂ„ldscykler?

Författaren avhandlar USA:s och arabvÀrldens roll, men ocksÄ Sveriges historiska engagemang i frÄgan och förutsÀttningarna att spela en roll igen. De tvÄ relativt okÀnda svenskarna Emil Sandström och Paul Mohn trÀder fram ur skuggorna, som avgörande för Israels grundande.



4.0

5 recensioner

Helena

2021-12-19

Ett mÄste för dig som vill veta mer om Israel,-Palestina. VÀlskriven, imponerande berÀttat.