(9)

Blodiga smycken

ljudbok och e-bok


Varje lördag hade samma rutin. Reima Kaipaimen öppnade sjÀlv sin guldsmedsbutik i Helsingfors. Hans fru anlÀnde lite senare, för att betjÀna de helgfirande kunder som besökte dem. Inte lÄngt efter att butiken öppnats kom en ung man in över tröskeln. Han var klÀdd i udda klÀder, och sÄg en aning ovÄrdad ut. Han sÄg en aning bekant ut, men Reima var ÀndÄ sÀker pÄ att de aldrig trÀffats innan.

Följande mÄndagsmorgon dyker den unga mannen upp i butiken igen. Han stannar en lÀngre stund, och undersöker varje föremÄl i butiken noga. Efter ett tag blir Reima tvungen att lÀmna sin butik, hans fru kan betjÀna den unge mannen om han skulle behöva nÄgon hjÀlp.

NÀr Reima ÄtervÀnder till butiken Àr det som att helvetet brutit lös dÀri, golvet Àr blodigt och kunden Àr borta. Snart blir han attackerad bakifrÄn, och slÄr medvetslös i golvet. NÀr polisen kommer till platsen stÄr det snart klart för dem att det Àr en synnerligen kallblodig mördare som begÄtt brottet. Men vilka hemskheter som ligger i den misstÀnkta gÀrningsmannens historia kan inte ens den mest avtrubbade polis ana.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.