(1526)

Girig-Sverige

ljudbok och e-bok


Bostadspriser som rusar mest i vĂ€stvĂ€rlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in pĂ„ börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalrĂ„d som tjĂ€nar Ă„tta miljarder pĂ„ fem Ă„r. Över 330 nya miljardĂ€rer inom loppet av 24 mĂ„nader.

Sverige var lÀnge kÀnt som ett av vÀrldens mest jÀmlika lÀnder. Men de senaste decennierna har nÄgot skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som Àgs av den rikaste promillen Àr högre Àn i USA, och Sverige har fler dollarmiljardÀrer Àn Japan och Brasilien. Sverige Àr ett land dÀr skatten pÄ arbete tillhör jordens högsta, men dÀr tillgÄngar beskattas betydligt lÀgre Àn i mÄnga andra lÀnder. Det Àr ett land dÀr det 2021 rÄder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. DÀr jakten pÄ snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardÀrer i Sverige. Idag Àr de 542. Tillsammans har de blivit 30 gÄnger rikare pÄ 25 Är. Samtidigt Àr andelen svenska hushÄll med lÄg ekonomisk standard den högsta nÄgonsin.

I sin nya bok berÀttar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa frÄn högskatteland till miljardÀrsparadis.Girig-Sverige Àr en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspÀckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskÀnnliga humor som ledsagare serveras lÀsaren ett försök till svar pÄ frÄgan: vad Àr det som har hÀnt i Sverige?


UpplÀsare: Jonas Kruse
LĂ€ngd:

4.4

1526 recensioner

Kajan

2024-03-23

En vÀldigt bra bok som öppnat ögonen för mig hur det ser ut i vÄrat land. Jag Àr vanligtvis inte sÄ intresserad av ekonomi eller pengar men denna bok var mycket intressant och lÀs/hör vÀrd!!

Anonym

2024-03-14

SkrÀmmande fakta men bra!

Anonym

2024-03-09

intressant hur ordentliga Sverige har blivit styrt av kapitalismen senaste decennierna.