(14)

En liten plats

e-bok


Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson pÄ den karibiska ön Antigua, som dÄ fortfarande var en brittisk koloni. I tonÄren skickades hon av sin mor till USA för att arbeta som au pair och det skulle dröja tjugo Är innan hon Äter besökte sin ö och sin familj, dÄ som den vÀrlds berömda författaren Jamaica Kincaid.

Efter sitt besök pĂ„ Antigua skrev hon den lilla skriften En liten plats. Det Ă€r en rasande och anklagande text som riktar udden bĂ„de mot de gamla kolonisatörerna och mot det som följt i deras fotspĂ„r: den vĂ€sterlĂ€ndska turismen, offshorebankerna och de nya regeringarnas korruption. Med knivskarpa be traktelser och bitsk humor belyser hon de oförrĂ€tter den lilla platsen Antigua — liksom sĂ„ mĂ„nga andra platser i de gamla kolonialmakternas periferier — fĂ„tt utsĂ„.

En liten plats Àr en av Jamaica Kincaids mest spridda och diskuterade texter. Den lÀses ofta pÄ universitetskurser i postkoloniala studier som ett inlÀgg i debatten om turistexploatering och exotism. Trots att den gavs ut redan 1988 har den fortsatt att hitta lÀsare, och Àr om möjligt Àn mer relevant idag Àn nÀr den först gavs ut.

Ur En liten plats:

”Ni mördade mĂ€nniskor. Ni fĂ€ngslade mĂ€nniskor. Ni rĂ„nade mĂ€nniskor. Ni öppnade era egna banker och satte in vĂ„ra pengar i dem. Kontona var i era namn. Bankerna var i era namn. Det mĂ„ste ha funnits nĂ„gra goda mĂ€nniskor ibland er, men de stannade hemma. Och det Ă€r poĂ€ngen. Det Ă€r dĂ€rför de Ă€r goda. De stannade hemma.”

Boken Àr översatt av Madeleine Reinholdsson och innehÄller en nyskriven introduktion av Stefan Jonsson, som Àr kritiker, författare och professor i etnicitet vid Linköpings universitet.