(1601)

Dandy

ljudbok och e-bok


TvÄ unga, eleganta gentlemÀn anlÀnder en junidag Är 1901 till det stÄtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene Àr lord Albert, som ÄtervÀnder frÄn sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli slÀktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestÀmt sig för ett liv tillsammans.

Det har gÄtt mÄnga Är sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar vÀxte upp i en fattig fiskarfamilj pÄ Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via vÀlgörenhet och stipendier till dÄtidens förnÀmsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Lauritz Ă„tervĂ€nde till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika – och Sverre befinner sig nu med sin Ă€lskade lord i ett England dĂ€r hans konstnĂ€rliga talang kan slĂ„ ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet pĂ„ och kring Manningham. Flera av godsets invĂ„nare stĂ„r modell för hans portrĂ€tt.

De bÄda gentlemÀnnen rör sig Àven bland Londons konstnÀrer och bohemer, dÀr den frigjorda Bloomsburygruppen sÀtter stora avtryck pÄ bÄde tiden och Sverre.

OmBrobyggarna– den inledande delen i romanserien Det stora Ă„rhundradet – kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet sĂ„ rör sigDandymer i de sköna konsternas vĂ€rld, som ocksĂ„ den Ă€r starkt prĂ€glad av tidens optimistiska förestĂ€llning.

Men pÄ samma sÀtt som första vÀrldskriget slog sönder hela tillvaron för de Àldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert.

Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, mÄste tillvaron byggas upp pÄ nytt och livet börja om nÄgon annanstans.


UpplÀsare: Tomas Bolme
LĂ€ngd:

3.9

1601 recensioner

Jan

2023-12-01

En fantastisk berÀttelse fylld av 1900-tals historia .Med mycket varma personliigheter ock fullspÀckad med handling.

Bengt

2023-11-17

Antagligen hans bÀsta bok!

Anonym

2023-10-16

SÄ intressant och lÀrorikt. Jag har lyssnat med mycket stor behÄllning. GrÄtit ibland dÄ kÀnslorna för huvudpersonernas umbÀrande och all galenskap som funnits i historien beskrivits - med stor beundran för författarens sakkunskaper.