(1346)

Att välja ett liv

ljudbok och e-bok


"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor.”

Expressen

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinsons älskade statarromaner — om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."

Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."

BTJ

”En gripande och fascinerande historisk roman … En arbetarroman med en handling och ett livsöde som både inspirerar och berör på djupet.”

Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Moderskapets pendling mellan att vara det underbaraste och att vara ett fängelse som gör livet omöjligt, framträder gång på gång. /.../ Böcker som 'Att välja ett liv' är viktiga för att vi aldrig ska glömma vilket helvete det varit att vara kvinna och att vi aldrig kan luta oss tillbaka och ta några rättigheter för givna."

Upsala Nya Tidning

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."

Arbetarbladet

”Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt.”

M-Magasin


Uppläsare: Lo Kauppi
Längd:

4.3

1346 recensioner

anna

2024-03-23

Bra historia. Höll på att bli galen av slutet men det blev inte så farligt som jag trodde;)

Evalena

2024-03-20

En fantastisk skildring

Anonym

2024-02-13

Underbar uppläsare!