(0)

Skrivbordskrigarna : hur extrema krafter utnyttjar internet

e-bok


Extremhögerns resa frÄn samhÀllets utkant till de europeiska parlamenten har skett parallellt med deras allt starkare internetnÀrvaro. NÀtet har gett frÀmlingsfientliga grupper och partier fritt spelrum att sprida sitt hat, i vÄra kommentarsfÀlt, i sociala medier och pÄ orÀkneliga egna webbsajter.

Den potentiella rekryteringsbasen har mÄngdubblats och barn och unga Àr sÀrskilt i riskzonen för rasistisk propaganda men ingen Àr immun, och mycket tyder pÄ att vi redan börjat vÀnja oss vid hatet. Samtidigt stÄr polis och rÀttsvÀsende handfallna.

I Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet utforskar Lisa Bjurwald nÀtets mörka sida. 22 juli-attackerna mot Norge Àr den yttersta konsekvensen av att blunda för nÀtrasismen. SjÀlvradikalisering pÄ internet blir nu en av framtidens största sÀkerhetspolitiska utmaningar, menar författaren. För hur hittar vi nÀsta Anders Behring Breivik bland hundratusentals skrivbordskrigare?

En muslimhatande högerextremist, som inte var nazist? Det hade man aldrig hört talas om. NÀr Fredrik Reinfeldt tillsammans med justitie- och demokratiministrarna tvÄ veckor efter dÄden ville visa handlingskraft och berÀttade om regeringens nya handlingsplan mot extremism, talade han bara om dem SÀpo lÀnge granskat: jihadister, nazister och anarkister. Om muslimhatet hade han inget att sÀga. Journalisten Lisa Bjurwald var dÀremot beredd. Hon hade sett vad som rörde sig pÄ de antimuslimska nÀtsajterna och drog, nÀstan ensam bland borgerliga opinionsbildare, snabbt de ideologiska trÄdarna frÄn Breivik till Sverigedemokraterna och Ànda in bland konservativa och liberala debattörer.

Lisa Bjurwald Àr journalist och författare och har tillsammans med Maria Blomquist skrivit reportageboken God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern (2009). Hon Àr redaktör pÄ MedievÀrlden och norska Ny tid och har tidigare varit ledarskribent pÄ DN och SvD. Hennes bok Europas skam. Rasister pÄ frammarsch (2011), har översatts till flera sprÄk.

Lisa Bjurwald döper i sin reportagebok internets fascister till skrivbordskrigare. Det Àr ett bra ord. Men boken beskriver ocksÄ hur de radikaliseras och att vem som skrider vidare frÄn ord till handling Àr omöjligt att veta i förvÀg. Skrivbordskrigarna Àr en noggrann och vÀlskriven beskrivning av hur extremismen ser ut, förgrenar sig och frodas. Att fÄ information om den gör den inte mindre skrÀmmande - tvÀrtom.

Rebecka Åhlund, SmĂ„landsposten

Akta er, det Àr det Äterkommande budskapet, med internet har rasisterna fÄtt hÀnderna pÄ ett massmedium de bara kunde drömma om pÄ flygbladens tid. HÀr har de snabbt etablerat en egen vÀrld, dÀr de kan samordna sig och rekrytera, fÄ bekrÀftelse och bli allt mer övertygade. Ja, de uppfinner till och med ett eget sprÄk: kulturberikare, judemedia, oikofobi, dhimmi. Som i en sekt - men en sekt som varje dag nÄr tiotusentals svenskar.

Petter Larsson, Aftonbladet