(24)

Korean BBQ Epub3

e-bok


”Cramby Ă€r en trendsĂ€ttare Ă€ven denna gĂ„ng.” UmeĂ„ Tidning

"Cramby komplicerar inte tillvaron och enkel flÀsksida kan konkurrera med fullÀndad wagyubiff. Det handlar om skön avslappnad samvaro med klara inslag av zen och mindfulness. Cramby har skrivit ett antal böcker om mat och jag undrar om inte den hÀr kompletta guiden till koreansk bbq Àr den allra smakrikaste." BTJ

Hade det funnits nĂ„gon rĂ€ttvisa i vĂ€rlden, och om rĂ€tterna bara hade haft lite mindre krĂ„ngliga namn, skulle koreanska grillrĂ€tter som samgyupsal och bo ssam varit den nya fredagstacon vid det hĂ€r laget. Koreansk bbq gĂ„r nĂ€mligen snabbt att förbereda men lĂ„ng tid att Ă€ta. Det Ă€r ocksĂ„ en oerhört social form av matlagning dĂ€r ett gĂ€ng munsbitar kött förbereds och serveras med en massa enkla, grönsaksbaserade smĂ„rĂ€tter som sedan grillas pĂ„ smĂ„ bordsgrillar av gĂ€sterna sjĂ€lva. Köttet virar man in i smĂ„ salladswraps – ssams – som tillsammans med ris, kimchi och en fermenterad chilisĂ„s kallad ssamjang stoppas i munnen samtidigt som man dricker iskall öl och leker superfĂ„niga koreanska dryckeslekar.

Koreansk BBQ Ă€r helt enkelt nĂ„got av det godaste och trevligaste som finns, dĂ€rför var det sjĂ€lvklart att ge ut den hĂ€r boken som bestĂ„r av ett utdrag ur Japansk grillning som utökats, reviderats och kompletterats med Ă€nnu mer goda grillrĂ€tter. I ett 20-tal nya recept lĂ€r vi oss allt frĂ„n att göra egen kkakdugi, rĂ€ttikskimchi, och fritera den perfekt frasiga koreanska kycklingen till hur man gör koreanska salladslökspannkakor eller avslutar grillmĂ„ltiden med nĂ„gon av de koreanska grytorna kimchi jjigae eller doenjang jjigae – som Ă€ven Ă€r underbart umamistinn tröstemat en kulen söndagskvĂ€ll i november.