(1277)

Året med 13 månader

ljudbok och e-bok


Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Det är ett dramatiskt år i Sverige, med stora konflikter runt populismen, yttrandefriheten, metoo och Svenska Akademien. Under detta dagboksår intar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en egen, kontroversiell position. Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord. Barnet i uppväxtskildringen Mig äger ingen är nu en vuxen kvinna som måste hantera två kriser, en privat och en professionellt. Det är en självprövande, polemisk skildring av offentligheten och en kvinna i dess mitt, av ställningstaganden, svek, tvivel och känslor kring mediernas makt och det oundvikliga åldrandet. "Syns det på mig att jag lever ensam? Förut kunde jag beställa ett bord på KB bara för mig själv, när P inte var i stan. Jag läste och handskrev artiklar i restaurangstimmet, på de där vita dukarna som jag längtade efter som barn. Jag beställde ett glas vin och hittade en tankegång som fick mig att dricksa extra mycket. Det gör jag inte längre. Efter jobbet går jag hem till mig, där ingen mer än jag funderar över hur jag lever mitt liv."


Uppläsare: Åsa Linderborg
Längd:

3.9

1277 recensioner

Bluebay

2023-12-30

Svårt. Det är en privat dagbok med dagboksanteckningar. Samtidigt vet man att det är utvalda delar. Samtidigt vet man att varenda dagbok som skrivs är egoistisk. Den är ju inte till för att läsas av någon annan än en själv. Åsa bli därför inte så sympatisk eller ödmjuk i boken. Kanske är hon det också. Men bilden jag fick i boken var inte det. Inte heller särskilt trevlig eller intelligent kring åsikter om kvinnors rättigheter vilket gjorde mig arg.

Pia

2023-09-06

Både tycker om och förstår Åsa mer nu.

Annika

2023-07-17

Intressant att höra en av kultursveriges namnkunnigaste skribents åsikter, tankar insikter kring me too, personliga kriser, politik, val m.m.