(0)

Är Texas det nya Kalifornien?

e-bok


Om man lägger in USA:s delstater i en tabell med världens största ekonomier hamnar både Kalifornien och Texas i topp. En grundläggande politisk strid i USA handlar om det som skiljer de två delstaterna mest, nämligen frågan om hur stor betydelse politik och politiker ska ha för samhällsutvecklingen. Under stor del av 1900-talet var Kalifornien lika med den amerikanska drömmen. Ekonomin var stark och växande, kulturen lockande och mycket riktigt växte befolkningen kraftigt.

I dag är det Texas som tagit över den rollen. Ekonomin växer kraftigt och befolkningsökningen under de senaste decennierna har varit dramatisk. På det viset kan Texas sägas vara det nya Kalifornien. Samtidigt är det ett påstående som paradoxalt nog motsäger allt som den amerikanska historien har lärt oss. Varje delstat i USA är sin egen och även om de ofta inspireras av andra amerikanska delstater i enskilda politiska lösningar kommer aldrig en delstat stå som modell för en annan; till det är karaktärerna hos de olika delstaterna alldeles för särpräglade. Men ett gott företagsklimat är själva utgångspunkten för välståndet och i detta avseende är jämförelsen mellan Texas och Kalifornien lärorik.

Det är fullt möjligt att morgondagens Texas kommer att bli den magnet och representant för den amerikanska drömmen som Kalifornien var under förra seklet. I sådana fall är det en följd av politiska beslut och de olika kulturernas inre dynamik. Men mer än något annat är det ytterligare ett bevis för hur USA ständigt befinner sig i förändring.