(100)

Völsungasagan

ljudbok och e-bok


Völsungasagan utspelar sig i en färgstark forntid med krigare, gudar och drakar. Historien kretsar kring Andvares skatt, som har fått en förbannelse kastad över sig. När den unge völsungen Sigurd får skatten i sina händer dras han in i guldets obarmhärtiga tragik.

Sagan innehåller flera sidoskott. Sigurd Fafnesbanes öde förenas med sköldmön Sigrdrivas. Gjukungarna vid Rhen, med syskonen Gunnar och Gudrun i spetsen, traktar också efter skatten, liksom hunnerkungen Atle. Allt vävs samman till en historia om kärlek, svek och hämnd.

Länge traderades Völsungasagan muntligt, men på 1200-talet nedtecknades den och har därefter inspirerat konstnärer, tonsättare och författare, såsom Richard Wagner och J.R.R. Tolkien. Katarina Harrison Lindbergh utgår från den muntliga traditionen och ger historien en ny, moderniserad språkdräkt, så att sagorna kan nå nya läsare.


Uppläsare: Irene Lindh
Längd:

4.2

100 recensioner

Maria

2023-12-01

Om man älskar Tolkiens ”Sagan om ringen ” eller Wagners opera om ”Nibelungens ring” eller är intresserad av våra forntida sagor och myter. Ska man lyssna/ läsa denna! Själv var jag trollbunden från början till slut.

Simon

2023-08-29

Völsungasagan av Katarina Harrison Lindbergh - Sammanfattning: 2/10 Initiativet, att skriva om en gammal 1200-talssaga på lättfattlig (nåja) svenska, är hedervärt och imponerande. Man kan lätt se hur Völsungasagan legat som inspiration till allt från Törnrosa, Game of thrones, Härskarringen, Vikings och mycket annat. Problemet är bara att själva sagan i sig inte är särksilt bra. Det är rörigt, platt, känslolöst och enformigt. Känns oschysst att såga en tusen år gammal berättelse, men måste erkänna att detta är... Uselt. - Story: 2/10 Själva sagan är otroligt tunn, enformig och grund. Det finns inget djup i varken karaktärer eller miljöer, ingen dramaturgi eller spänning och inte heller något som väcker sympati eller känslor. - Hantverket: 8/10 Initiativet är imponerande, och även genomförandet är bra. Författaren till denna omarbetning har gjort ett gott jobb och kan väl inte lastas för den dåliga, nästan obefintliga, handlingen. - Karaktärs- och miljöbeskrivningar: 1/10 Enligt ovan. För många liknande, och ibland helt lika, namn gör det superrörigt. Därtill känner man ingen som helst sympati för karaktärerna eftersom de beskrivs så själlöst och platt. - Uppläsning: 8/10 Irene Lindh gör ett bra jobb och är den enda behållningen i denna upplevelse. - simongonefishin@gmail.com

Anonym

2023-07-22

Härligt att få hela denna berättelse i kronologisk ordning och på lättbegripligt språk.