(10)

Vårfrost

ljudbok och e-bok


Klara ska fylla tolv år. Hon är duktig i skolan, spelar piano, tävlingssimmar. Allt mer börjar hon tänka på kroppen. Tanken på mat och tvånget att räkna kalorier smyger sig på henne. Förändringen sker till en början omärkligt. Men snart kretsar Klaras tillvaro runt maten och kalorierna. Hennes mamma och pappa är först aningslösa, sedan maktlösa, inför det som händer deras dotter.

Anna Ehns kritikerrosade debutroman Vårfrost publicerades första gången 1995 på Norstedts förlag. Nu kommer den i nyutgåva på Juniperus förlag, varsamt redigerad och inläst av författaren.


Uppläsare: Anna Ehn
Längd:

3.3

10 recensioner

Erica

2022-07-11

Min favoritbok när jag var liten. En ungdomsbok som handlar om Klara 12 år som får anorexia. Det jag tycker mest om med boken är sättet berättelsen framförs på, fastän det är skriver med protagonisten i tredje person får vi ta del an Klaras inre på ett sätt som gör att man förstår hur hon successivt fastnar allt djupare i sina ätstörningar. Den distans som denna berättarteknik skapar gör att vi också ser hur Klara blir allt mer avtrubbad, vilket är väldigt gripande. Familj och vänner omkring försöker förhålla sig till henne, först försiktigt men sedan allt med desperat. Tycker fortfarande mycket om boken och brukar läsa den med några års mellanrum.