(394)

Vredens druvor

ljudbok och e-bok


Vredens druvor Àr en modern vandringssÀgen frÄn 1930-talet om Oklahomas skuldsatta bönder, som drivs bort frÄn sin jord och som lockas av reklamen till Kalifornien, dÀr de utnyttjas skamlöst och slutar som arbetslösa och hemlösa pÄ landsvÀgen. Romanens storhet kommer frÄn Steinbecks Àkta indignation och inlevelse i de fattiga böndernas öden samt hans tro pÄ mÀnniskans vÀrdighet och vilja till överlevnad genom gemensam hjÀlp till och med under de svÄraste förhÄllandena.

Vredens druvor, som vid utgivningen omgÄende blev en bestseller, vÀckte en sÄdan vÄldsam debatt i USA, att utgivningen sÄgs som en nationell hÀndelse. Den var en av de mest omtalade böckerna i amerikansk litteratur under 1900-talet och betraktas som Steinbecks huvudverk. Den vann Pulitzer-priset 1940 och var den huvudsakliga orsaken till att Steinbeck erhöll Nobelpriset 1962.

"För den som i stĂ€llet vill fĂ„ sig depressionen till livs i litterĂ€r form, Ă€r den amerikanske Nobelpristagaren John Steinbecks mĂ€sterverk Vredens druvor ett förstahandsval. Steinbecks mĂ€ktiga, starkt samhĂ€llskritiska roman beskriver familjen Joads öden i massarbetslöshetens USA." – Ragnar Roos, Dagens Nyheter


UpplÀsare: Martin Halland
LĂ€ngd:

4.4

394 recensioner

P

2024-03-20

Lite seg i början, men vÀl vÀrd att lyssna klart pÄ!

Mikael

2023-09-09

Mannen skriver som en dröm!

Marie

2023-08-22

LÀsvÀrd. TÀnker pÄ alla dagens flyktingar. Det Àr vÀl sÄ hÀr de har det. TrÄkigt att den hÀr boken alltjÀmt Àr aktuell.